Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a hotarat: Asiguratorii nu mai pot stabili preturi diferite pentru asigurari in functie de gen, astfel atat barbatii, cat si femeile vor fi tratat in mod egal in momentul in care inchie o asigurare sau isi constituie un fond de pensii.

Decizia CEJ presupune ca femeile nu vor mai avea preturi preferentiale, mai mici, la asigurarile auto comparaiv cu barbatii, si ca contributia anuala la fondul de pensii se va schimba si ea, scrie BBC News.

Decizia Curtii a fost luata pe baza unei solicitari a unui grup belgian de consumatori numit Test-Achats. Acestia au argumentat ca exemplul care este dat in prezent in Europa nu sustine egalitatea de gen si au salutat decizia luata de CEJ, considerand-o "istorica" si "o victorie pentru barbatii si femeile din intreaga Uniune Europeana".


"A lua in considerare sexul unui individ in momentul in care calculezi riscul pentru un contract de asigurari reprezinta o discriminare", a argumentat CEJ.

Obligativitatea "asigurarilor unisex", precum si beneficiile care reies din acestea, va intra in vigoare incepand cu 21 decembrie 2012, astfel lansadu-le guvernele statelor membre UE suficient timp sa-si aduca legislatia la zi.

  • Riscuri diferite pentru barbati si femei?

Pana in prezent, sectorul asigurarilor a scapat de sub legile care protejeaza egalitatea de gen din Uniunea Europeana, acesta fiind motivul pentru care speranta de viata sau riscul unui accident erau calculate dupa statistici diferite pentru femei si barbati. Drept urmare, avand in vedere ca femeile sunt mai atente si au o speranta de viata mai mare, acestea platesc prime de asigurare mai mici pentru asigurarile auto si pentru cele de viata decat barbatii, relateaza EUObserver.

Astfel, luand exemplul furnizat de jurnalistii de la BBC, costul curent mediu al unei asigurari auto este de 4.400 de lire sterline (circa 5.180 de euro) pentru un barbat de 18 ani si de numai 2.700 lire sterline (3.180 de euro) pentru o femeie de aceiasi varsta.

Potrivit Asociatiei Asiguratorilor din Marea Britanie, decizia CEJ va avea un efect semnificativ asupra acestui sector, deoarece diferentele se vor vedea mai ales pentru femeile de pana in 30 de ani, care vor plati prime mai mari cu pana la 400 de lire sterline (circa 470 de euro). In aceasta situatie barbatii vor fi cei fericiti, deoarece pretul platit de acestia pentru contractele de asigurari se va diminua cu pana la 10%.

  • Ce se intampla cu pensiile?

Decizia Curtii Europene de Justitie va afecta si contributiile anuale la fondurile de pensii, pentru ca speranta medie de viata a femeilor este mai mare decat cea barbatilor. Astfel, acestea primesc in prezent o pensie mai mica decat barbatii cu toate ca varsa aceiasi suma in contul fondurilor de pensii.
Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Asiguratorii au avertizat ca schimbarile anuntate de CEJ vor face ca barbatii sa primeasca o pensie anuala mai mica decat cea pe care o primeau inainte ca beneficiilor lor sa fie aduse la acelasi nivel cu cele ale femeilor. Astfel, un specialist britanic in domeniul asigurarilor, a comparat decizia CEJ cu un "cutremur care va lovi sistemul de pensii" si a prezis aceasta va inrautati situatia in care se afla acest sistem.

Daca in Marea Britanie, decizia a starnit rumoare, potrivit EUObserver, in Germania, publicatia economica "Financial Times Deutschland" considera ca decizia este "corecta si de inteles", in special pentru "o industrie care se considera superioara sistemelor sociale", dar care s-a folosit pana in prezent de discriminare pentru a obtine profit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.