In incercarea de a strange fonduri atat pentru controversatul site, cat si pentru fondul de solidaritate menit sa sustina procesul lui Julian Assange, WikiLeaks a deschis unui magazin online. Intre timp, procesul din Marea Britanie s-a terminat, judecatorii hotarand ca fondatorul WikiLeaks urmeaza sa fie extradat in Suedia, pentru a aparea in fata legii pentru acuzatiile de agresare sexuala si viol.
Magazinul este condus de catre compania germana Spreadshirt AG, si pune la dispozitia celor interesati tricouri, genti, umbrele toate avand pe ele logo-ul WikiLeaks, fotografia lui Assange sau sloganul organizatiei “Courage is contagious" (Curajul este contagios), scrie Mashable.com.


Acest efort este unul suplimentar, dat fiind faptul ca Assange urmeaza sa primeasca 1,3 milioane de dolari din autobiografia sa.

Intr-un interviu acordat Sunday Times, in luna decembrie, acesta a explicat concret care este situatia lui financiara: "Nu vreau sa scriu aceasta carte, insa sunt nevoit sa o fac".

"Cheltuielile de judecata au fost pana in prezent de 200.000 de lire si am nevoie de bani suplimentari pentru a ma apara in continuare si pentru a putea tine WikiLeaks pe linia de plutire"
, a precizat Assange.



Intre timp, fondatorul WikiLeaks a avea joi o noua infatisare la Tribunal pentru a afla daca va fi extradat din Suedia, din cauza acuzatiilor de hartuire sexuala, scrie Time.com.

Potrivit unuia dintre judecatorii de la Curtea Magistratilor din Belmarsh (din sudul Londrei), unde a fost judecat Assange, in cazul in care fondatorul WikiLeaks nu va depune apel in decurs de o saptamana, acesta va fi extradat in Suedia in 10 zile pentru a fi cercetat pentru acuzatiile de agresiune sexuala.

Suedia a emis pe numele lui Julian Assange un madat de arestare pentru agresiune sexuala si viol. Fondatorul WikiLeaks, in varsta de 39 de ani a negat acuzatiile aduse si a declarat ca acestea sunt motivate politic datorita dezvaluirilor facute de site-ul sau, relateaza BBC News.

Citeste si:
Julian Assange se căsătoreşte astăzi, în închisoare, cu fosta lui...
Julian Assange se căsătoreşte...

Avocatul lui Assange a argumentat de nenumarate ori pe parcursul procesului din Marea Britanie, care a durat doua saptamani, ca fondatorul WikiLeaks nu ar trebui extradat in Suedia, deoarece acolo procesele pentru viol sunt "judecate in secret, cu usile inchise si incalca flagrant justitia". Totodata, din Suedia, Assange ar putea fi extradat in SUA, pentru acuzatiile separate legate de WikiLeaks, si ar putea fi condamnat la moarte.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a anuntat ca va interveni in cazul in care Julian Assange ar "primi tratamente inumane sau degradante sau daca ar avea parte de un proces nedrept" in SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.