Manifestantii au stocat pietre in Piata Tahrir din Cairo, unde s-au adunat in numar mare vineri dimineata, pentru a participa la proteste numite de participanti "Ziua Plecarii", iar autoritatile au suplimentat fortele de ordine, inarmate cu arme automate. Intre timp, jurnalistii americani, si nu numai, sunt agresati, pe zi ce trece tot mai grav, de sustinatorii presdintelui Mubarak.

Un numar important de manifestanti erau deja prezenti in Piata Tahrir pana la ora locala 9.00 (9.00, ora Romaniei), iar trupele au inconjurat zona. Manifestantii antiguvernamentali si-au instalat, in schimb, propriile puncte de control, pentru accesul in piata. Ei au planificat acest miting mizand pe o participare importanta, care sa-l determine pe presedintele egiptean, Hosni Mubarak, sa demisioneze, relateaza MEDIAFAX.

Autoritatile au consolidat masurile de securitate in jurul Pietei inca de la prima ora. Au fost suplimentate fortele de ordine, inarmate cu arme automate, care au blocat, de asemenea, Podul 6 Octombrie, potrivit unui corespondent CNN.

Trupele au retinut, deja, persoane care paraseau Piata, indreptand armele spre acestea si obligandu-le sa se culce la pamant.

  • Jurnalist ABC, la un pas de decapitare

Mai mult decat atat, numerosi jurnalisti au fost agresati verbal sau fizic de protestatari, politie sau armata, de la zi la zi aceste agresiuni devenind din ce in ce mai grave. [Ce efecte are cenzura "media" asupra Egiptului?]

Astfel, un jurnalist de la postul american ABC a fost amenintat de un grup de protestatari cu decapitarea daca continua sa filmeze pe strazile din Cairo. "Iti vom taia capul, ne-au spus. Si am crezut ca pana aici ne-a fost", a povestestit Akram Abi-Hanna, cameraman ABC.

Din fericire, echipa ABC a scapat nevatamata, deoarece cameramanul, un jurnalist cu experinta de razboi, a vorbit in araba cu atacatorii si a reusit sa-l impresioneze pe un batran aflat in grupul de protestatari furiosi. Barbatul a intervenit in favoarea ziaristilor si i-a convins pe agresori sa le dea drumul, informeaza Realitatea.net.

  • Alti jurnalisti agresati in Egipt

Furia protestatarilor egipteni, preponderent sustinatori ai presedintelui Mubarak, este indreptata in principal impotriva jurnalistilor americani (n.r. se pare ca Barack Obama a fost cel care l-a convins pe Hosni Mubarak sa anunte ca nu va mai candida la presedintie, SUA fiind implicata in prezent, in gasirea unei solutii pentru ca presedintele egiptean sa renunte cat mai repede la postul pe care il ocupa de 30 de ani).
Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Astfel, potrivit presei straine, doi jurnalisti ai postului american Fox News au fost batuti pana au ajuns la spital, fiind auzati ca sunt spioni ai Israelulu; o echipa a CNN a fost lovita in mod repetat in fata Muzeului National din Cairo; o jurnalista de la CBS a fost retinuta cateva ore, apoi dusa la aeroport pentru a fi expulzata; un corespondent al cotidianului grec Kathimerini a fost injunghiat si lasat fara pasaport cat era in spital, iar celebra jurnalista americana Christiane Amanpour a fost agresata verbal de un grup de sustinatori ai lui Mubarak.

Comitetul pentru protectia jurnalistilor, o organizatie non-profit de la New York, a postat o lista cu toti jurnalistii straini agresati in ultimele zile la Cairo. Printre acestia, pe lista se afla si echipele de ziaristi romani: membrii ai echipelelor Realitatea TV, TVR si Antena 3. [Jurnalisti romani, retinuti in Egipt]

Citeste si:
Redacția Automarket a configurat trei versiuni Nissan X-Trail, în...
Redacția Automarket a...

Toti jurnalistii straini prezenti la Cairo se confrunta cu furia taberei pro Mubarak si sunt impiedicati de care autoritati sa transmita imagini, transmite Realiatea.net.

Potrivit datelor oficiale, furnizate de Guvern, bilantul ranitilor a crescut. Ministrul Sanatatii a anuntat, citat de presa oficiala, ca numarul persoanelor ranite in timpul violentelor a ajuns la 896. El a mai precizat ca in aceste confruntari au fost ucise opt persoane.

Citeste si: Ce se va alege de Egipt?

SUA si Egipt vor demisia imediata a lui Mubarak


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.