Premierul tunisian, Mohammed Ghannouchi, ultimul sef al Executivului presedintelui indepartat de la putere, a fost reconfirmat joi la conducerea Guvernului de tranzitie remaniat, din care au fost indepartati principalii ministri care au facut parte din echipa lui Ben Ali.

Au fost remaniate posturile-cheie, la ministerele de Interne, Aparare, Finante si Afaceri Externe. Afacerile Externe au fost incredintate lui Ahmed Ounais, un diplomat de cariera, care a servit sub regimurile presedintilor Habib Bourguiba si Zine El Abidine Ben Ali, dupa care s-a retras, relateaza AFP.

Acest Guvern a fost format in urma unor "consultari cu toate partidele politice si membrii societatii civile care au dorit sa participe la consultari", a declarat Mohammed Ghannouchi, dupa care a prezentat lista noului sau Guvern in direct, pe postul public de televiziune.

"Misiunea (Guvernului) va fi de a organiza alegeri, pentru ca poporul sa aleaga liber", a adaugat el, cerandu-le tunisienilor sa se "intoarca la munca". "Guvernul se angajeaza ca alegerile sa fie organizate sub controlul unei Comisii Independente, in prezenta unor observatori internationali, pentru a garanta transparenta", a adaugat el, citat de MEDIAFAX.

Mii de tunisieni au manifestat din nou, joi, cerand plecarea ministrilor din Guvernul presedintele Zine El Abidine Ben Ali, intre care Morjane, la apelul puternicelor centrale sindicale UGTT. Ministrul Afacerilor Externe si-a anuntat demisia, inainte de anuntarea listei membrilor noului Executiv.

Chiar inaintea anuntului remanierii ministeriale, Uniunea Generala a Muncitorilor Tunisieni (UGTT) si-a anuntat hotararea de a nu participa in cadrul viitorului Guvern, acceptand, in schimb, ca Ghannouchi sa ramana premier, in pofida faptului ca a fost ultimul premier al lui Ben Ali.


"Nu furtului revolutiei!", au scandat manifestantii, care au defilat pe strazile acestei localitati, in care autoincendierea unui tanar, la jumatatea lui decembrie, a marcat inceputul protestelor violente care au indeparat regimul de la putere.
Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Manifestatia s-a desfasurat fara incidente, sub controlul unor unitati ale armatei, mobilizate in locul politiei, autoarea reprimarii sangeroase care a precedat fuga, la 14 ianuarie, a dictatorului tunisian si sotiei acestuia.

  • De asemenea, liderul partidului islamist tunisian Ennahda, Rached Ghannouchi, aflat in exil, la Londra, prevede ca se va intoarce, duminica, dupa 20 de ani de cand a parasit Tunisia, a declarat purtatorul sau de cuvant, la Paris. "Nu se intoarce triumfator sau revendicand vreun loc in Guvern, ci ca un simplu cetatean", a declarat Houcine Jaziri, reprezentantul in Franta al partidului interzis de fostul regim.

La Tunis, mii de manifestanti au continuat asedierea biroului premierului de tranzitie, pe esplanada Kasbah. Armata a ridicat un baraj contra unei manifestatii a profesorilor si elevilor din scolile secundare, aflate in greva, care incercau sa li se alature.
Citeste si:
VIDEO Accident grav în Tunis. Au fost înregistrate cel puţin 95 de...
VIDEO Accident grav între...

UGTT, care a jucat un rol fundamental in canalizarea revoltei populare, s-a reunit joi si a facut presiuni pentru a obtinme plecarea din Executiv a celor sapte ministri care au servit regimului corupt si autoritar al fostului sef de stat.

La Sidi Bouzid, unde UGTT a facut apel la o greva generala, coloana s-a oprit in fata sediului Guvernoratului (prefectura), unde Mohamed Bouzazizi, un tanar vanzator de fructe, s-a autoincendiat, la 17 decembrie. Unii manifestanti au desfasurat o fotografie uriasa a "martirului" lor, pe acoperisul cladirii oficiale, in timp ce altii strigau "Allah Akbar! (Allah este mare), vom ramane credinciosi sangelui martirilor". [Cum a incercat o tara sa fure parolele de Facebook ale cetatenilor sai]


In Egipt, manifestatii fara precedent de 30 de ani, inspirate de modelul tunisian, continua, pentru a cere plecarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak, in timp ce opozantul Mohamed ElBaradei a revenit in tara, pentru a participa la proteste.
Citeste si:
Alina Gorghiu: Cine sa fie primul ministru remaniat?
Alina Gorghiu: Cine sa fie...

In Yemen, mii de persoane au manifestat, joi, la Sanaa, la apelul opozitiei, cerand plecarea presedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.