Guvernul din Tunisia a implementat un sistem pentru a putea fura parolele utilizatorilor locali. Majoritatea cetatenilor, bloggerii dar si activistii, utilizau reteaua de socializare ca o unealta de raspandire a informatiilor ce vizau situatia din tara.
Intr-un articol publicat in revista The Atlantic, si citata de Gizmodo, Joe Sullivan, seful securitatiii Facebook, a explicat cum a incercat echipa sa sa lupte impotriva "Anmar", sistemul tunisian de cenzura web.

Potrivit acestuia, in preajma Craciunului au fost alertati de numarul mare de plangeri primite din Tunisia, care reclamau disparitia subita a paginilor Facebook, ajungandu-se la concluzia ca guvernul din Tunisia era hackerul cu pricina.

The Atlantic mai precizeaza si faptul ca furtul parolelor era o actiune inceputa inca din luna iulie a anului trecut, cand Slim Amamou, noul ministru al sporturilor si tineretului instalat dupa fuga presedintelui Ben Ali, a prezentat procedurile pe care autoritatile trebuie sa le urmeze pentru a fura parolele opozantilor, pe Facebook, Yahoo! sau Gmail scrie Le Monde.

Site-ul a incercat sa contracareze actiunile guvernului tunisian prin transferul datelor catre un server https, un protocol criptat care impiedica majoritatea tehnicilor de spionaj. Facebook a pus la punct si un nou sistem de verificare a identitatii titularilor de cont, pe care l-a activat numai in perioada atacurilor guvernamentale.

Accesul la versiunea securizata a Facebook a fost si el blocat inainte de inceperea demonstratiilor. Facebook insista ca a tratat problema ca pe una strict tehnica, de securitate, si nu ca pe una politica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.