Zine El Abidine Ben Ali a fost inlaturat definitiv, sambata, de la presedintia Tunisiei. Consiliul Constitutional a declarat functia vacanta si l-a numit pe presedintele Parlamentului sef de stat interimar, in conformitate cu prevederile Constitutiei.

Consiliul a proclamat "vacanta definitiva" a functiei de presedinte si nominalizarea lui Foued Mebezza, presedintele Parlamentului, in functia de presedinte interimar al tarii, potrivit unui comunicat publicat de agentia oficiala TAP, potrivit MEDIAFAX.

Aceasta rasturnare brusca de situatie se sprijina pe articolul 57 din Constitutie si s-a produs la cererea lui Mohammed Ghannouchi, premierul in exercitiu, care a fost numit vineri presedinte interimar dupa plecarea din tara a lui Zine El Abidine Ben Ali, constrans sa renunte la putere sub presiunea manifestatiilor.

Nominalizarea lui Ghannouchi in virtutea articolului 56 lasa usa deschisa revenirii la putere a lui Zine El Abidine Ben Ali si a fost contestata de juristi, o parte din opozitie si manifestanti.

Tunisia a fost marcata de violente si vineri noapte, dupa plecarea din tara a presedintelui Zine el-Abidine Ben Ali. Gara centrala si mai multe centre comerciale si cladiri rezidentiale au fost incendiate sau jefuite.

Intre timp, sute de turisti europeni au plecat deja din Tunisia, in timp ce tur operatorii germani si-au anulat toate cursele spre aceasta tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.