Premierul rus, Vladimir Putin, a apreciat, miercuri, ca "alegerea poporului belarus trebuie respectata", dupa scrutinul in urma caruia presedintele Aleksandr Lukasenko a obtinut un al patrulea mandat la conducerea Belarusului.

"Nu am urmarit aceste alegeri, insa, tinand cont de numarul celor care au votat, trebuie respectata alegerea poporului belarus", a declarat Putin, citat de agentiile de presa ruse. [Moscova cere eliberarea imediata a cetatenilor rusi arestati la Minsk]

El a refuzat insa sa comenteze protestele organizate dupa scrutin, dispersate violent de politie. "Nu sunt dispus sa apreciez evenimentele care au urmat scrutinului; trebuie analizate in detaliu", a spus Putin, potrivit MEDIAFAX.

Mai mult de 600 de persoane au fost arestate si condamnate la pedepse administrative de pana la 15 zile de inchisoare, pentru participarea la manifestatia neautorizata organizata, in data de 19 decembrie, in semn de protest fata de realegerea lui Lukasenko. Cinci dintre cei noua candidati ai opozitiei la alegerile prezidentiale se afla inca in inchisoare.

Kremlinul l-a felicitat pe Lukasenko abia sambata, la sase zile dupa alegeri.

Lukasenko, aflat la putere de 16 ani, a fost reales cu aproape 80 la suta din voturi, in primul tur de scrutin al alegerilor, iar rata de participare la vot a fost, conform cifrelor oficiale, de peste 90 la suta.[Belarus: Lukasenko, in fruntea alegerilor]

Uniunea Europeana si Statele Unite au denuntat "recurgerea excesiva la forta" si au amenintat ca vor reevalua relatiile cu Belarusul. Rusia a evitat sa se alature criticilor, presedintele rus, Dmitri Medvedev, afirmand doar ca alegerile din Belarus reprezinta "o afacere interna" a acestei tari.

Relatiile dintre Moscova si Minsk, afectate de conflicte recente legate de pretul gazelor si petrolului rusesc, s-au degradat semnificativ in ultimele luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.