Urmarile Tratatului de pace de la Trianon se fac inca simtite si trebuie remediate, a declarat, miercuri, Laszlo Tokes, vicepresedintele Parlamentului European, care a participat la o ceremonie organizata la Hotel Kempinski din Budapesta, relateaza MTI.

Tokes a declarat ca populatia Ungariei a scazut sub 10 milioane de locuitori in 2010, iar numarul total al maghiarilor din Bazinul Carpatilor s-a redus cu aproximativ un milion in ultimii 20 de ani, transmite MEDIAFAX.

El a apreciat drept "dramatic" faptul ca raportul initial de 55 la 45 la suta intre romani si maghiari in zonele care, conform Tratatului, au fost cedate de Ungaria Romaniei a ajuns de la 80 la 20 la suta dupa 1920, ca urmare a "asimilarii artificiale" a etnicilor maghiari, stabilirii unui mare numar de romani in orasele etnicilor ungari, precum si a stimulentelor acordate etnicilor maghiari pentru a parasi tara lor natala.

Romania fara Transilvania, intr-un ziar extremist ungar

Laszlo Tokes a transmis cele mai bune urari Romaniei cu ocazia Zilei Nationale, dar a adaugat ca "bunavointa neconditionata si loialitatea nu ne pot face sa uitam ca este si o zi de doliu pentru Ungaria", deoarece actuala "Romanie a fost nascuta prin divizarea Ungariei".

Tokes l-a criticat dur pe premierul ungar, Peter Medgyessy, care, cu opt ani in urma, a asistat, alaturi de omologul sau roman Adrian Nastase, la ceremonia organizata in acelasi hotel pentru "a marca tragedia maghiarilor din Transilvania".

Mesaj in PE: "Sovinul Tokes trebuie sa dispara"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.