Potrivit documentelor publicate de Wikileaks, China si-ar fi exprimat nemultumirea fata de alita sa, Coreea de Nord, intr-un moment in care cele doua Corei sunt in conflict. Pheninanul a bombardat saptamana trecuta o insula sud-coreana.

Una dintre telegrame reda o discutie la un pranz oficial, din februarie 2010, dintre fostul viceministru de Externe sud-coreean, Chun Yung-woo, si ambasadorul SUA la Seul, Kathleen Stephens. Ministrul ar fi spus ca tanara generatie de lideri chinezi nu pune prea mare valoare pe rolul de aliat al Coreei de Nord, scrie Adevarul.ro.

Potrivit viceministrului de externe sud-coreean, oficiali chinezi le-ar fi lasat de inteles omologilor sud-coreeni ca Beijingul ar fi de acord cu reunificarea Peninsulei Coreene sub controlul Seulului, in momentul in care Phenianul se va prabusi din punct de vedere politic.
Oficialul de la Seul ar fi declarat in acel moment ca tara comunista e "deja prabusita economic si ca se va prabusi si din punct de vedere politic la doi sau trei ani dupa moartea lui Kim Jong-il", in ciuda eforturilor sale de a obtine ajutor.

Pentru prima data de la Razboiul din Coreea, Phenianul a bombardat acum doua saptamani o zona cu locuinte civile din Coreea de Sud. Aceste tiruri de obuz au omorat patru persoane si au ranit alte 18, pe Insula Yeonpyeong, provocand tituri de riposta din partea armatei sud-coreene.

Coreea de Nord nu recunoaste traseul "liniei de demarcatie", care traseaza frontiera maritima dintre Nord si Sud si a fost stabilita de ONU dupa razboiul din Coreea (1950 - 1953).

Avand in vedere faptul ca Phenianul este una din fortele nucleare de pe glob, conflictul dintre cele doua Corei a pus pe jar occidentul, Statele Unite ale Americii sugerand chiar o interventie a Chinei pentru calmarea situatiei.

Cititi mai multe despre conflictul dintre cele doua Corei din DOSARUL 9AM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.