Trei mii de minori romani sunt exploatati de retele de prostitutie si cersetorie in Franta, a afirmat miercuri secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, precizand ca vrea sa discute cu Bucurestiul despre un acord privind conditiile de repatriere a acestora.

Consiliul constitutional a cenzurat, joi, o lege de ratificare a unui acord franco-roman din februarie 2007, ce prevedea repatrierea acestor minori, considerand ca aceasta prezinta garantii insuficiente in privinta cailor de recurs.

Lellouche, care s-a exprimat in fata Adunarii Nationale, a amintit ca acordul franco-roman semnat la 1 februarie 2007 "are ca obiectiv consolidarea protectiei minorilor romani neinsotiti prezenti pe teritoriul francez (...) si organizarea repatrierii lor".

"Acest acord a fost ratificat de Romania, care ne cere cu insistenta sa facem acelasi lucru", a adaugat el, conform MEDIAFAX.

Potrivit acestui acord, judecatorul pentru minori sau Parchetul sunt autorizati sa ordone repatrierea in regim de urgenta a unui minor in Romania. Dar Consiliul constitutional a subliniat ca atunci cand masura de repatriere este luata de Parchet, nicio cale de recurs nu permite contestarea ei, incalcand dreptul minorului. Aceasta dispozitie a fost cenzurata.

"In prezent, urgenta ramane aceeasi. Exista in Franta 3.000 de minori romani neinsotiti care din nefericire sunt exploatati in retele de prostitutie sau cersetorie organizata" si "faptul ca nu avem un text nu ii ajuta", a declarat el.

"Ne vom indrepta catre Guvernul roman pentru a gasi o baza pentru un alt acord", a declarat el in fata parlamentarilor.

Problema imigrantilor ilegali romani a fost in centrul unei polemici intre Paris si UE dupa intensificarea expulzarii romilor catre Romania si Bulgaria, decisa in cursul verii de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.