Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a dat asigurari joi, la Geneva, ca intentioneaza sa continue publicarea de documente confidentiale "despre mai multe tari, intre care si Statele Unite", in lunile urmatoare

In urma difuzarii pe site-ul sau a aproximativ 400.000 de documente confidentiale despre Razboiul din Irak, prezentate drept "cea mai importanta scurgere de documente militare confidentiale din Istorie", el a apreciat ca a sosit timpul ca Statele Unite mai degraba "sa se deschida", decat sa incerce sa "ascunda", transmite MEDIAFAX, citand AFP.

"Statele Unite sunt in pericol de a-si incalca traditia", a adaugat el, referindu-se la "mandra" libertate de exprimare in aceasta tara. "Legea nu are niciun sens daca nu este respectata de catre Guvern", a adaugat Assange (foto), intr-o conferinta de presa organizata sub masuri de securitate exceptionale.

Fondatorul WikiLeaks, care se deplaseaza sub protectia unor garzi de corp, a fost invitat la Geneva de o organizatie neguvernamentala, cu o zi inaintea unei reuniuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care va trece in revista situatia drepturilor omului in Statele Unite, in cadrul Examenului Periodic Universal.

Site-ul de informatii WikiLeaks.org a publicat, luna trecuta, aproximativ 400.000 de rapoarte ale unor incidente, redactate de militari americani intre ianuarie 2004 si sfarsitul lui 2009, care arata, in special, ca armata americana nu ar fi "facut nimic" pentru a impiedica fortele irakiene sa comita acte de tortura.

  • Desi ONU a cerut-o, Guvernul SUA nu a deschis nicio ancheta asupra dezvaluirilor

Julian Assange a declarat ca in pofida "cererilor organizatiilor de aparare a drepturilor omului si ONU", Guvernul Statelor Unite nu a deschis, nici pana in prezent, vreo ancheta asupra acestor dezvaluiri, spre deosebire de alte tari, ca Marea Britanie si Danemarca. "Din contra, ma aflu, cu organizatia mea, in situatia mai degraba neobisnuita de a fi, in acelasi timp, un expert in incalcarile drepturilor omului comise de Guvernul Statelor Unite si, totodata, o victima a unora dintre aceste abuzuri".

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

El a adaugat ca echipa sa si persoane "afiliate organizatiei sale" au fost supuse unor presiuni si "se simteau amenintate" de Pentagon.

In plus, Assange a subliniat ca abuzurile denuntate in Irak, din 2004 si pana in 2009, nu dateaza toate din timpul administratiei lui George W. Bush. "Administratia (presedintelui Barack) Obama a incalcat, de asemenea, legea, transferand detinuti catre grupari cunoscute ca practicand tortura", a declarat el.

Julian Assange a declarat ca finantarea site-ului sau releva "doar donatori din domeniul apararii drepturilor omului", dintre care doua treimi platesc online cu card de credit, si ca nu provine din nicio "finantare institutionala". El a adaugat ca aproximativ 70 la suta dintre resursele colectate pentru functionarea site-ului sau sunt, de-acum, consacrate sa-i asigure securitatea, pe cea membrilor sai, dar si apararea in plan juridic.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Cititi si:Noile dosare nepublicate inca de WikiLeaks, "mai explozive" decat primele

WikiLeaks, "vinovat" din punct de vedere moral

WikiLeaks dezvaluie tortura si abuzurile in razboiul din Irak


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.