Seful serviciului britanic de spionaj extern, MI6, a sustinut joi, la Londra, primul sau discurs public, in fata unei adunari de cercetatori academici si jurnalisti. Acesta a insistat la asupra necesitatii unor "operatiuni comune ale serviciilor de informatii" pentru a obtine un maxim de informatii in legatura cu eforturile Iranului de a se dota cu arma nucleara.
Discursul de joi al lui John Sawyers, carea fost televizat, semnaleaza o schimbare in cultura unei organizatii a carei existenta nu a fost recunoscuta oficial pana in 1992, transmite AGERPRES, citand Associated Press.

Secret Intelligence Service, mai cunoscut ca MI6
, a inceput recent o serie de pasi spre o mai mare deschidere, lansand un website si dand in presa anunturi de angajare.

Discursul lui John Sawyers intervine la scurt timp dupa ce guvernul britanic a anuntat un amplu program de taieri de cheltuieli, prin care bugetele MI6 si ale celorlalte doua servicii de informatii vor fi reduse cu 7,5% in urmatorii 5 ani.

  • Spionajul, necesar pentru a impiedica Iranul sa fabrice bomba nucleara

"Incetarea proliferarii nucleare nu poate fi abordata numai pe planul diplomatiei conventionale", a apreciat Sir John Sawers, in discursul transmis in direct de televiziunea britanica si citat de AFP. "Avem nevoie de operatiuni comune ale serviciilor de informatii pentru a face in asa fel incat sa fie mai dificil pentru tari ca Iranul sa dezvolte arme nucleare. (...) Cu cat eforturile internationale vor intarzia achizitia de catre Iran a tehnologiei armei nucleare, cu atat vom avea mai mult timp pentru a gasi o solutie politica", a adaugat el.

Descoperirea instalatiei de imbogatire a uraniului de la Qom, in nord-vestul Iranului, care "este un succes pentru serviciile de informatii", a condus la "intensificarea presiunii diplomatice asupra Iranului si la sanctiuni mai severe din partea ONU si UE, care incep sa faca rau", a apreciat seful spionajului britanic. "Regimul iranian trebuie sa se gandeasca bine unde este interesul lui", a avertizat el.


Dezvaluirea, in septembrie 2009, a existentei centrului de imbogatire a uranului din apropiere de Qom (la 150 de kilometri sud-vest de Teheran) a alimentat polemica in Occident cu privire la adevarata natura a programului nuclear al regimului islamic.

Problema imbogatirii uraniului este in centrul unei dispute intre Iran si marile puteri care se ocupa de negocieri (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) si care se tem ca Teheranul foloseste uraniul in scopuri militare.

Citeste si:
Liderul Hezbollah, primul discurs de la începutul războiului Israel...
Liderul Hezbollah, primul...

Uraniul imbogatit poate fi folosit drept combustibil nuclear pentru reactoarele civile dar poate servi si la fabricarea bombei nucleare in cazul in care este imbogatit la un nivel superior.

Cititi si: Anglia risca o criza similara cu cea a Greciei prin austeritate

Topul cheltuielilor pe salarii in Europa


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.