Intreaga Europa ar trebui sa priveasca catre est, catre Rusia si Organizatia de Cooperare de la Shanghai, si ar trebui sa abandoneze "imbratisarea moarta" a SUA daca vor sa-si redreseze economia si sa-si recastige independenta politica, considera profesorul de management si marketing Christopher King, care locuieste la Londra. Indiferent de ceea ce considera politologii din intreaga lume, ultimele miscari ale Moscovei tind sa indice o noua "perestroika" in ceea ce priveste politica sa externa.

In ciuda Razboiului Rece, Rusia si Europa au continuat sa faca schimb de marfuri in special dupa ce Moscova a abandonat economia de comanda si s-a apropiat mai mult de vest. Mai mult decat atat, cultura rusa este europeana la baza, asa ca ingenioasa Uniune Europeana va gasi foarte usor modalitati de convergenta cu acest gigant estic. Astfel, potrivit lui Christopher King, summitul Deauville care a avut loc recent si la care au participat presedintele rus Dmitri Medvedev, omologul sau francez, Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, a fost o surpriza binevenita.

Cei trei sefi de stat s-au intalnit pentru a construi o "viziune comuna pentru Europa", deoarece, se pare ca, Medvedev vede Rusia ca facand parte din vechiul continent.

"Exista foarte mult de castigat de ambele parti, atat din punct de vedere economic, cat si politic", scrie King intr-un articol publicat pe site-ul Redress Information and Analisys, publicatie online care isi propune sa expuna injustita, dezinfomarea si bigotismul. "Moscova spera sa creeze un comitet ruso-europana pentru politica externa si securitate si sa imbunatateasca cooperarea pentru securitate in regiunea Eurasia si Euro-Atlantica. Diplomatii francezi au parut extrem de interesati de aceasta idee, in timp ce oficialii germani s-au declarat deschisi la ideea ca Rusia sa participe la comitetul UE pentru securitate si politica, care este responsabil pentru stabilirea politicii externe a uniunii", a adaugat acesta, citand un articol din New York Times.

O sugestie importanta este posibilitatea ca Moscova sa renunte la obligativitatea vizelor pentru cetatenii UE. Acest lucru va avea un efect extrem de pozitiv in ceea ce priveste imaginea europenilor despre Rusia, avand in vedere ca foarte multi cetateni ai UE, din cauza amintirilor neplacute din Razboiul Rece, cele privind invazia Osetiei de Sud si cele privind agresiune fata de Georgieni, nu considera acest stat ca parte integranta din Europa. Rusia prezinta foarte mult interes atat pentru turisti cat si pentru oamenii de afaceri europeni, asa ca transformarea acestei tari intr-una mai accesibila pentru vizitatori si investitori ar aduce castiguri imense de ambele parti.

"Pe scurt, Rusia doreste un tratat de securitate cu UE si cu NATO si asistenta pentru modernizare, in timp ce Franta si Germania doresc sa-si consilideze securitatea, sa-si asigure rezerve energetice (n.r. gaz, petrol, etc.) si ar fi foarte multumite daca companiile lor ar putea lucra in Rusia. In principiu se pare ca nu exista probleme, asa ca, se pare ca aceste lucruri au fost discutate intens la Deauville", a adaugat King.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

  • Alte pareri despre Summitul de la Deauville

Daca ideile ilustrate mai sus ii apartin unui profesor britanic, iata, potrivit BBC News, ce pareri au alti trei profesori, de nationalitate germana, rusa si respectiv franceza.

  • "Intalnirea este de departe extrem de asemanatoare cu cele de acum cativa ani, cand Jaques Chirac, Vladimir Putin si Gerhard Schroeder si-au fixat coalitia impotriva atacului SUA din Irak", a declarat profesorul Klaus Segbers (Free University Berlin).

  • "Marile sperante din trecut s-au ofilit: oficialii discuta despre o raceala serioasa si ramane destul de neclar modul in care relatiile dintre Rusia si UE pot fi revitalizate. Aceasta situatie este paradoxala. Pe de o parte, avem nevoie unii de ceilalti - suntem foarte aproape din punct de vedere geografic, avem legaturi comerciale puternice, centrate pe exportul de energie ruseasca catre Europa. Pe de alta parte, aceste legaturi economice ferme nu s-au maturizat si in relatii politice comparabile", a afirmat Prof. Irina Busygina, (Moscow State Institution for Foreign Relations - Mgimo).
Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

  • "Summitul de la Deauville reprezinta renasterea unui trend recurent in relatiile europene. Aceste intalniri, care ar putea aduce un acord al Marilor Puteri, provoaca frica in statele europene mai mici, deoarece deciziile regionale importante ar putea fi luate fara ele. Daca initial, cat Rusia era condusa de Putin, Sarkozy era critic, in prezent acesta pare ca vrea sa aduca Moscova mai aproape de vest si are relatii privilegiate cu omologul sau rus", a declarat Dominic Fean (Institut Francais des Relations Internationales - Ifri, Paris).

Cititi si: Vrea Rusia sa inceapa cu Transnistria o noua "perestroika"?

Noua "perestroika" a Rusiei: Pasul II - NATO


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.