Presedintele sirian Bashar al-Assad va face o vizita in Romania in acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justitie si afaceri interne, un acord de extradare intrand in acest pachet, a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

"Am facut aceasta vizita pentru a marca 55 de ani de relatii romano-siriene", a explicat ministrul, potrivit MEDIAFAX.

Referitor la intrevederea pe care a avut-o in cursul diminetii cu presedintele sirian, seful diplomatiei a spus ca acesta va veni la Bucuresti in acest an. "Presedintele Bashar al-Assad va vizita Romania in curand", a spus ministrul Baconschi, adaugand ca aceasta vizita este in pregatire si ca va avea loc in cursul acestui an.

"Presedintele sirian a apreciat vizita presedintelui Traian Basescu efectuata in 2008. Semnalul transmis atunci, alaturi de Franta si de alte state a scos din izolare Siria", a explicat ministrul. El a tinut sa sublinieze ca Siria este un actor foarte important in regiune si ca acesta este un motiv in plus pentru care Bucurestiul doreste o intensificare a relatiilor economice.

  • Pentru ce vine presedintele sirian in Romania?

Intrebat daca, in conditiile in care MAE a anuntat ca va fi discutata si extinderea cadrului juridic bilateral cu ocazia vizitei sale la Damasc, a avut convorbiri pe tema acordului de extradare cu Siria, seful diplomatiei romane a spus ca vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justitie si afaceri interne cu ocazia venirii lui Bashar al-Assad la Bucuresti.

"Cu ocazia vizitei presedintelui vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justitie si afaceri interne", a spus ministrul, care, intrebat despre acordul de extradare, a adaugat ca acesta "intra la pachet".

Ministrul a spus ca documentele sunt in pregatire si ca au avut loc negocieri la Bucuresti si Damasc.

O serie de consultari politico-diplomatice cu partea siriana au avut loc, in iunie, la MAE, printre subiectele discutate figurand analiza stadiului negocierilor privind completarea cadrului juridic bilateral.

  • Vizita presedintelui Basescu in Siria

Presedintele Basescu a facut o vizita in Siria in octombrie 2008. Seful statului declara la acea data, la finalul intalnirii cu omologul sau de la Damasc, Bashar al-Assad, ca subiectul legat de situatia omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost discutat. Intrebat in legatura cu un acord intre Romania si Siria privind Justitia, Basescu a raspuns: "Inteleg aluzia, a fost discutat subiectul Omar Hayssam".
Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Un an mai tarziu, la 16 noiembrie 2009, seful statului declara ca vizita sa in Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea acordului de extradare intre Romania si Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssam sa fie extradat in Romania.

Biroul de presa al Ministerului de Externe a comunicat, la 8 ianuarie, la solicitarea MEDIAFAX, ca MAE a transmis autoritatilor siriene un proiect de tratat privind extradarea, elaborat de Ministerul Justitiei. Potrivit MAE, proiectul de tratat se afla in prezent in analiza partii siriene. Tot la acea data, Ministerul Justitiei a confirmat ca a inaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extradarea intre Romania si Republica Araba Siriana, precizand ca nu a fost sesizat de partea siriana "cu pozitii legate de acest proiect".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.