ONU a "trecut in mod voluntar sub tacere" un raport privind "incalcari masive ale drepturilor omului in Afganistan, intre aprilie 1978 si decembrie 2001", care-i acuza pe "sovietici", "factiuni islamiste" si "forte americane" ca au luat parte la aceste atrocitati.

Aceste informatii apar dupa publicarea foarte asteptata, vineri, a unui raport controversat la ONU, evocand posibilitatea unui "genocid" comis de armata rwandeza in Republica Democratica Congo, la sfarsitul anilor '90, scrie MEDIAFAX.

Un alt raport, "comandat de Inaltul Comisariat (al ONU pentru Drepturile Omului) asupra crimelor comise intre 1978 si 2001, in Afganistan, a fost in mod deliberat trecut sub tacere de catre ONU, din motive politice", scrie Le Temps, care si-a procurat o copie dupa acest document de 300 de pagini, intr-o ancheta publicata sambata.

Purtatorul de cuvant al Inaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, pe care AFP a incercat sa il contacteze, nu a fost disponibil.

"Acest «mapping report» (termenul folosit de ONU pentru a desemna un fel de inventar al incalcarilor, contextul si regiunea in care au fost comise), finalizat in decembrie 2004, dupa un an de lucru, trebuia sa fie publicat in ianuarie 2005
", continua articolul. "Nu a fost (publicat), iar din amanare in amanare a sfarsit prin a fi pus deoparte", adauga cotidianul.

  • Raportul inventariaza "ororile comise in lunile care au urmat loviturii de stat militare, in aprilie 1978, dar si ulterior, in perioada invaziei si ocupatiei sovietice (1979-1989), in timpul razboiului dintre Partidul Democratic al Poporului din Afganistan (PDPA) si rezistenta mujahedina, si pana la regimul talibanilor si indepartarea lor de la putere, la sfarsitul lui 2001, de catre o coalitie condusa de trupele americane".

Acesta ii acuza pe "sovietici, sefii comunisti, mujahedini, factiunile islamiste si chiar fortele americane" ca "au luat parte, in grade diferite, la atrocitatile (torturi, jafuri, executii sumare, detineri arbitrare, masacre de civili, violuri in serie, inrolarea in armata a copiilor) la care au fost supusi afganii" in acesti 23 de ani, potrivit Le Temps.

  • Americanul Barnett Rubin, unul dintre cei trei redactori ai raportului, a declarat pentru cotidian ca ONU a hotarat sa nu publice documentul "la cererea presedintelui (afgan, Hamid) Karzai (care se afla la conducerea Afganistanului din decembrie 2001), pentru ca acesta mentiona numele unor persoane care continuau sa faca parte din Guvernul afgan".

"A fost o cerere adresata de presedintele Karzai lui Louise Arbour
", fostul Inalt Comisar pentru Drepturile Omului, care a preluat aceasta functie in iulie 2004 si care a fost urmata de judecatoarea sud-africana Navanethem Pillay, in iulie 2008, precizeaza Rubin.

"Invocand o agenda supraincarcata", Louise Arbour a refuzat sa raspunda intrebarilor cotidianului elvetian.

  • "Din decembrie 2004, s-a simtit o anumita nervozitate in cadrul ONU, la New York, cu privire la o eventuala publicare" a raportului, a declarat unul dintre ceilalti autori ai documentului, Patricia Gossman, cercetatoare in cadrul International Center for Transitional Justice.

"Nu a existat niciodata un «moment potrivit» ca ONU sa il publice",
a adaugat ea, "invocand presiuni interne si externe asupra organizatiei".
Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

"Oficialii ONU erau ingrijorati la vremea respectiva, din cauza amenintarilor la adresa prezentei reprentantilor sai in Afganistan", a precizat ea.

  • Intre personalitatile vizate in raport figureaza si Mohammad Fahim, "suspectat de implicarea in numeroase masacre", potrivit cotidianului. In prezent, acesta este vicepresedintele Afganistanului, iar anterior el a fost ministru al Apararii.

"Abdul Rabb al-Rasul Sayyaf, acuzat ca a fost conducatorul unei militii implicate in violuri in masa si asasinate (pe criterii) etnice, este, in prezent, un membru influent al Parlamentului",
conchide Le Temps.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.