Atentate soldate cu victime si mai multe tiruri de rachete au marcat astazi debutul alegerilor legislative din Afganistan, un scrutin aflat sub amenintarea talibanilor, dar si a fraudelor.

Peste 10,5 milioane de afgani sunt chemati la urne pentru a-si alege cei 249 de deputati din Adunarea Nationala, dintr-un total de peste 2.500 de candidati. Un numar de 68 de mandate sunt rezervate femeilor.

La mai putin de trei ore dupa deschiderea urnelor, Comisia pentru reclamatii electorale (ECC) a dat asigurari ca a inregistrat nereguli in cel putin doua sectii de vot din Kabul.

  • Ziua alegerilor in Afganistan: Bombe, fraude si rapiri

In provincia Khost, o bomba a explodat in cursul diminetii intr-o scoala ce servea drept sectie de vot, ranind trei persoane, potrivit autoritatilor locale. O racheta a fost lansata si in zori, asupra centrului de comandament al NATO din Kabul, dar nu a provocat victime. Rachete au cazut si in Jalalabad (est) si Kunduz (nord), fara a provoca victime.

Doua persoane au fost ucise insa de doua rachete lansate asupra unei case din provincia Nangarhar, din estul tarii, iar o a treia a fost ranita, relateaza MEDIAFAX.

Cu o zi inaintea scrutinului, talibanii au rapit 18 persoane: zece partizani ai unui candidat si opt functionari ai comisiei electorale. La Kandahar, fief al talibanilor, sectiile de vot s-au deschis in zori, dar putini afgani au votat in termen de o ora. Toate strazile din oras sunt inchise circulatiei vehiculelor, din motive de securitate.

Pe langa amenintarea talibanilor de a ataca sectii de vot, candidati, organizatori ai scrutinului si orice alegator care nu se supune ordinului lor de a boicota alegerile, doua subiecte preocupa comunitatea internationala, care sustin financiar si militar regimul lui Karzai: rata de participare si fraudele.

"Speram ca nu va fi o zi proasta, dar securitatea este un motiv de preocupare", a declarat Staffan de Mistura, reprezentantul ONU in Afganistan. Scrutinul este protejat de 400.000 de politisti si soldati afgani si straini.
In ceea ce priveste neregulile, "sistemul a fost ameliorat, toate lumea o recunoaste, dar frauda este, dupa securitate, un motiv major de ingrijorare", a adaugat diplomatul.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Acesta este cel de-al doilea scrutin legislativ de la caderea regimului talibanilor, la sfarsitul anului 2001, si intervine la un an dupa alegerile prezidentiale marcate de fraude masive in favoarea presedintelui Hamid Karzai, care a fost, in final, reales.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.