Mii de manifestanti afgani au aruncat pietre in fata unei baze NATO dintr-un oras afgan, pentru a protesta fata de proiectul unui pastor american de a arde Coranul.
"Sunt cateva mii, este o multime importanta", a declarat adjunctul sefului politiei din provincie, Sayed Hassan Jafary, referindu-se la manifestatia de la Fayzabad, capitala provinciei Badakhshan.

Potrivit MEDIAFAX, pastorul unui grup religios american a amenintat joi ca isi va revizui decizia de a nu mai arde Coranul sambata, la comemorarea atentatelor din 11 septembrie. El voia sa arda 200 de exemplare din Coran sambata pentru a glorifica amintirea victimelor atentatelor de la 11 septembrie. Acest proiect a generat un val de indignare in lume si avertizari din partea mai multor sefi de stat.


  • Arderea Coranului, amanata?!
Pastorul grupului religios american Dove World Outreach Center din Florida, a declarat ca este dispus sa abandoneze proiectul sau de ardere a 200 de exemplare din Coran in schimbul promisiunii ca se va renunta la ridicare a unei moschei in apropiere de Ground Zero din New York.Pastorul a amenintat insa ca isi va revizui decizia de a nu mai arde Coranul la comemorarea a noua ani de la atentatele din 11 septembrie. "Am putea fi obligati sa ne revizuim pozitia", a declarat spre surpriza generala pastorul Terry Jones, la cateva ore dupa ce a anuntat ca renunta la arderea Coranului, relateaza MEDIAFAX, citand AFP.

Pastorul grupului crestin integrist Dove World Outreach Center din Gainesville, in Florida, a explicat ca a renuntat la proiectul sau in schimbul promisiunii ca moscheea ce urma sa fie construita in apropiere de Ground Zero din New York va fi inaltata in alta parte.


Acest anunt a constituit o usurare pentru autoritatile americane, care se temeau de consecinte, mai ales pentru militarii americani din Afganistan. Ca indiciu al importantei pe care administratia Obama o acorda acestui caz, seful Pentagonului Robert Gates l-a sunat joi dupa-amiaza pe pastorul Terry Jones pentru a-l convinge sa isi anuleze planurile.

Pastorul, cu o mustata deasa si parul alb, a afirmat ca a obtinut asigurari din partea unui imam din Orlando ce a actionat ca intermediar, Mohammed Musri, ca imamul Faisal Abdul Rauf, aflat la originea proiectului moscheii din Manhattan, este dispus la un acord si se va intalni sambata cu el la New York pentru a discuta.

Citeste si:
Tudor Chirilă și-a amânat toate concertele. Solistul de la Vama are...
Tudor Chirilă și-a amânat...

Dar reponsabilii de acest proiect de moschee au dezmintit aceasta versiune, iar imamul Rauf a respins orice "negociere" cu pastorul. "Punem lucrurile intre paranteze pentru moment, deoarece suntem intr-adevar dezamagiti si socati, deoarece daca (pozitia imamului Rauf) este reala, el (Musri) ne-a mintit clar", a declarat pastorul dupa ce a aflat despre aceasta dezmintire.

"Am putea fi obligati sa ne revizuim decizia,
deoarece am anulat (arderea Coranului) bazandu-ne pe cuvantul sau. Acum inteleg ca el declara peste tot ca nu a spus niciodata acest lucru", a declarat pastorul, vorbind despre Musri.

"Americanii nu vor sa vada o moschee in acest loc", a declarat pastorul in cursul acestei zile pline de evenimente, in care a intervenit si miliardarul american Donald Trump, un apropiat al republicanilor, care a propus sa cumpere zona centrului islamic din Manhattan, platind cu 25 la suta mai mult decat pretul initial pentru dezarmorsarea situatiei "explozive".

Citeste si:
Biblia si Coranul spun despre aceasta planta ca poate vindeca orice bo
Cea mai cunoscuta planta...


Proiectul initial al grupului religios era de a arde 200 de exemplare din Coran sambata, in jurul orei locale 18.00 (duminica, 01.00 ora Romaniei) la Gainesville. Aceasta inituiativa avea ca scop glorificarea amintirii victimelor atentatelor de la 11 septembrie.

Ea intervine intr-un moment foarte sensibil, in care musulmanii sarbatoresc, in jurul datei de 10 septembrie, sfarsitul Ramadanului, si in timp ce autoritatile americane se temeau deja, inainte de aceasta polemica, de intensificarea sentimentelor antimusulmane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.