Referendumul din R.Moldova a esuat, potrivit datelor prezentate luni de Comisia Electorala Centrala, care a anuntat o prezenta la vot de 29,05 la suta, ceea ce reprezinta mai putin de o treime din populatia cu drept de vot, relateaza PRO TV Chisinau.

Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale, a declarat ca aceste date contin si cifrele din strainatate.

Pentru validarea referendumului, era nevoie de prezenta a 33,3 la suta din alegatori, transmite Mediafax.

Potrivit publicatiei Timpul, la urne s-au prezentat 779.527 de cetateni, dintre care 87,8 la suta au votat in favoarea alegerii directe a presedintelui, iar 12,2 la suta impotriva.

In total, la sectiile din strainatate au votat 19.703 alegatori, dintre care doar 397 au votat impotriva schimbarii modalitatii de alegere a sefului statului.

Comisia Electorala Centrala nu poate anunta oficial invalidarea scrutinului intrucat nu detine toate procesele verbale.

Rezultatele finale vor fi prezentate miercuri, iar datele definitive vineri.

Aproape 90% dintre moldoveni vor alegerea directa a presedintelui


Comunistii, multumiti de rezultate

Liderul comunistilor moldoveni (PCRM), Vladimir Voronin, s-a declarat foarte multumit de "nivelul extraordinar de constiinta si reponsabilitate" de care a dat dovada populatia, adaugand ca acesta este rezultatul activitatii de ani de zile a PCRM si nu din timpul campaniei, relateaza PRO TV Chisinau.

Liderul PCRM a facut aceste declaratii in timp ce Comisia Electorala Centrala prezinta ultimele date ale referendumului.

Voronin s-a plans de povara de opt ani si jumatate cat a fost presedinte, afirmand totodata ca orice sef de stat are nevoie de sustinerea unei majoritati parlamentare, altfel este sortit esecului. In aceste conditii, Voronin considera ca simplificarea procedurii de alegere a presedintelui nu are rost.

Potrivit lui Voronin, Partidul Comunistilor este pregatit sa sustina modificarea Constitutiei in varianta propusa anterior de formatiune, insa doar dupa alegerile parlamentare anticipate.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.