Manifestatiile de sambata din Franta impotriva politicii de securitate a Guvernului lui Nicolas Sarkozy, in special a politicii de expulzare a romilor, au reunit peste 77.000 de persoane potrivit Ministerului de Interne, sau cel putin 100.000 conform organizatorilor.

Conform ministerului, 77.300 de persoane au defilat in toata Franta.

"Desi organizate de circa 60 de organizatii, colective, sindicate si partide politice, manifestatiile din aceasta zi, asa-zise «de aparare a drepturilor omului», nu au reunit in total, pe intreg teritoriul, decat cateva zeci de mii de persoane", a afirmat anterior ministrul de Interne, Brice Hortefeux, potrivit MEDIAFAX.

"Este, fara indoiala, o dezamagire pentru organizatori", a adaugat el.

Conform organizatorilor, cel putin 100.000 de persoane au defilat pe intreg teritoriul impotriva inaspririi politicii de securitate a presedintelui, anuntata la sfarsitul lui iulie, in special impotriva expularii romilor, care a generat critici internationale.

  • La Paris, mitingul a reunit 12.000 de manifestanti potrivit politiei, sau 50.000 conform organizatorilor.

"Imi voi continua actiunea hotarata pentru a determina scaderea tuturor formelor de delincventa, pentru a apara drepturile victimelor si asta fara a stigmatiza vreo comunitate",
a promis sambata seara ministrul Hortefeux.

Manifestatii au fost organizate in peste 130 de orase din Franta, precum si in fata ambasadelor franceze din mai multe state ale Uniunii Europene, la apelul a zeci de asociatii si organizatii de aparare a drepturilor omului, cu sprijinul sindicatelor si al partidelor de opozitie (stanga, ecologisti).

Manifestatia din Paris a inceput in jurul orei 14.30 (15.30, ora Romaniei), avand in frunte circa 40 de romi romani, a caror tabara a fost distrusa la 12 august la Choisy-le-Roi, la periferia capitalei franceze. Protestatarii afisau banderole pe care scria "Nu politicii inumane a lui Sarkozy".

Miile de manifestanti erau urmati de personalitati politice de stanga, reprezentanti ai sindicatelor, asociatiilor si artisti, in spatele unei banderole care prezenta sloganul acestei mobilizari nationale: "Nu xenofobiei si politicii stalpului infamiei. Libertate, egalitate, fraternitate".

Sute de persoane au protestat in cursul diminetii si la Bordeaux, pentru a spune "Stop rasismului, libertatea, egalitatea, fraternitatea in pericol".

  • In Europa, manifestatiile au reunit intre cateva zeci si o suta de persoane in fata unor reprezentante ale Frantei.

La Bruxelles, pe banderole se putea citi: "Romi, imigranti, cine urmeaza?". La Barcelona, mesajul transmis era: "Ajunge cu deportarile", iar la Londra: "Suficient, este suficient".

De la sfarsitul lui iulie, aproximativ 1.000 de romi romani si bulgari au fost repatriati si o suta de tabere ilegale desfiintate.

"Linia rosie a fost depasita",
a declarat sambata presedintele Ligii Drepturilor Omului (LDH), Jean-Pierre Dubois. "Nu acceptam otrava pe care Guvernul este pe punctul de a o instila in republica noastra", a declarat liderul Verzilor, Cecile Duflot.
Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Secretarul general al principalului sindicat din Franta (CGT, de stanga), Bernard Thibault, consdiera "periculoasa retinerea ideii ca tot raul societatii vine din imigratie".

Franta a fost chemata la sfarsitul lui august de ONU sa evite "discursurile politice discriminatorii". Saptamana aceasta, pentru prima data, ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a criticat repatrierea romilor, apreciind ca "nu este o solutie".

In aceste conditii, Franta a explicat marti, in fata unei Comisii Europene rezervate, politica sa privind expulzarea romilor, declarand ca dreptul european este respectat "cu scrupulozitate". Franta "nu stigmatizeaza pe nimeni", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Pierre Lellouche.

Circa 15.000 de romi traiesc in Franta, unde beneficiaza de regulile de libera circulatie ale UE, dar traiesc adesea in adaposturi improvizate. Dupa trei luni petrecute in Franta, fara domiciliu sau surse de venit, ei intra in ilegalitate si pot fi expulzati.

Citeste si:
Peste 10.000 de angajați din domeniul sănătății protestează în...
Peste 10.000 de angajați din...

Parlamentarii europeni urmeaza sa dezbata marti acest subiect, la Strasbourg. In aceeasi zi, presedintele va trebui sa faca fata unei alte zile de mobilizare, impotriva reformei nepopulare a sistemului de pensii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.