Federaţia Sanitas din România organizează miercuri un miting de protest la care participă peste 10.000 de persoane care activează în sistemul public de sănătate şi în cel de asistență socială. Aceștia ies în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirile legate de inechitățile salariale pentru anumite categorii de personal.

Angajații din domeniul sănătății protestează în Capitală

Mitingul de protest a început la ora 10:00, în Piaţa George Enescu din București. Începând cu ora 11:00 protestatarii se îndreaptă spre Piaţa Victoriei, unde vor protesta și în faţa Guvernului până în jurul orei 13:00.

Potrivit unui comunicat Federaţia Sanitas din România, nemulțumirile sindicaliștilor sunt următoarele:


  • eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială;

  • aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă socială: creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc.;

  • rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

  • asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din Sănătate;

Guvernul a încălcat Legea salarizării

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a afirmat că în ultimii doi ani, guvernele României au încălcat constant Legea salarizării prin blocarea creşterilor salariale. Din cauza acestei decizii au avut de suferit categoriile de angajaţi cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic etc.

„De cel puţin patru ani, aceiaşi guvernanţi alimentează inechitatea generată de calcularea sporurilor în sistemul de sănătate şi în cel de asistenţă socială. Majoritatea categoriilor profesionale au sporul pentru condiţii de muncă aplicat la salariul din 2018. Acelaşi mod de calcul se aplică şi pentru celelalte tipuri de sporuri - cel pentru munca de noapte, pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale, precum şi pentru plata gărzilor. Este o încălcare gravă a principiilor de drept al muncii.", a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Preşedintele Federaţiei Sanitas este de părere că dacă angajații au un salariu de bază în plată, toate celelalte drepturi salariale trebuie să se raporteze la el. Acesta susține că ei își cer drepturile și nimic în plus față de ce prevede legea. Sindicaliștii cer ca munca lor să fie valorificată și să fie trataţi corect şi echitabil din punct de vedere salarial.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iunie 2022 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.