Cel putin 130 de militanti ai opozitiei ruse au fost retinuti marti seara in cursul unor manifestatii neautorizate in favoarea libertatii de reuniune, care au fost dispersate de politie la Moscova si Sankt Petersburg, relateaza AFP.

La Moscova, aproximativ 70 de membri si lideri ai opozitiei ruse, intre care fostul vicepremier Boris Nemtov si liderul Partidului National-Bolsevic Eduard Limonov, au fost retinuti de politie in piata Triumfalnaia, din centrul orasului.

Mai multi deputati europeni au participat, de asemenea, la aceasta reuniune in fata unui impresionant dispozitiv politienesc, transmite Mediafax.

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat intr-un interviu, luni, ca reuniunile de acest tip vor fi dispersate cu "lovituri de baston in cap".

  • Europa, in soc

Este un mod uluitor in care se trateaza democratia in tara asta, absolut socant”, a declarat socialistul olandez, Thijs Berman, pentru Associated Press, dupa ce chiar el a fost impins cu brutalitate de politistii dotati cu bastoane si veste anti-glont. “Un guvern care se considera puternic ar putea sa dea voie la cateva proteste”, a declarat acesta.

Deputatul finlandez Heidi Hautala, prezenta si ea la protestele din Rusia, a declarat: “Este foarte trist sa vazi ca o tara care se considera un actor atat de puternic pe scena mondiala nu poate tolera cateva voci opozante”.

  • “Jos Putin”

"Rusia va fi libera" si "Rusia fara Putin!" erau doar cateva din sloganurile scandate de multime in momentul in care persoanele retinute erau urcate fara menajamente in masinile politiei.

La Sankt Petersburg s-au reunit aproximativ 300 de persoane, iar 60 dintre ele au fost retinute.

Aceste manifestatii organizate de miscarile de opozitie si de militantii pentru drepturile omului au loc in fiecare zi de 31 ale lunii de aproape un an, in virtutea articolului 31 din Constitutia rusa care garanteaza dreptul de a manifesta.

La Moscova, politistii au lovit "foarte brutal" unii participanti, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Chiar inainte de a incepe manifestatia, un oficial din cadrul politiei capitalei avertizase ca toate persoanele care vor veni la aceasta demonstratie neautorizata de primarie vor fi "incarcate in dubele" politiei, potrivit aceleiasi surse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.