Cei 33 de muncitori blocati de 19 zile intr-o mina din Chile i-au cerut marti presedintelui sa "nu ii abandoneze" si sa ii scoata rapid din "infern", in timp ce la suprafata se faceau pregatiri pentru inceperea forarii unui tunel prin care acestia sa fie salvati, relateaza AFP.

"Speram ca tot Chile va face efortul necesar pentru a putea sa iesim din infern", a declarat Luis Urzua, liderul minerilor blocati in subteran, in cadrul unui dialog de un sfert de ora cu seful statului, prin radio-telefon instalat la Palatul prezidential din Santiago.

"Domnule presedinte, avem nevoie sa fiti puternic, sa ne salvati repede si sa nu ne abandonati", a continuat minerul cu o voce calma si hotarata. El a reafirmat ca cei 33 "sunt bine".

Potrivit previziunilor echipelor de salvare, vor fi necesare trei-patru luni pentru a salva minerii blocati la 700 de metri sub pamant, in urma unei surpari produse la 5 august in aceasta mina de cupru si aur din San Jose, in nordul chilian.

Dar durata anticipata a operatiunilor de salvare "nu le-a fost comunicata", a amintit ministrul Sanatatii, Jaime Manalich. "Potrivit dialogului nostru, suntem siguri ca acesti mineri inteleg ca misiunea va dura mult".

Seful statului a reafirmat ca acestia nu vor putea paticipa la Bicentenar (independenta Chile, sarbatorita la 18 septembrie) "dar vor fi cu noi de Craciun si Anul Nou", a precizat el.

Chile a facut apel la o expertiza NASA pentru "experienta acesteia in spatiu" in scopul de a ajuta la supravietuirea minerilor. Situatia lor "este comparabila cu cea a astronautilor care raman cu lunile pe statiile spatiale", a declarat Manalich. NASA s-a declarat dispusa sa "furnizeze asistenta ceruta".

In imprejurimile minei, instalarea unui escavator puternic australian, Strata 950, a inceput cu turnarea suportului de beton al acestuia. Utilajul va sapa un tunel cu diametrul de 66 de centimetri prin care vor iesi minerii unul cate unul.

Forajul va incepe la sfarsitul saptamanii, a declarat Andres Sougarret, inginerul care coordoneaza aceste operatiuni.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.