Guvernul italian ar putea cadea, dupa ruptura de joi intre Silvio Berlusconi si Gianfranco Fini, la un moment dat cel mai puternic aliat al premierului si cofondator al partidului de la putere, Poporul Libertatii (PdL).

Joi seara, PdL l-a criticat dur pe Fini si i-a cerut demisia din functia de presedinte al Parlamentului, relateaza presa italiana, citata de DPA.

"Pozitiile lui Fini sunt absolut incompatibile cu principiile de baza ale partidului Poporul Libertatii", a spus Berlusconi intr-o conferinta de presa, acuzandu-l pe Fini de "critici distructive". "Mi se rupe inima, dar nu cred ca mai putem continua astfel", a adaugat el, relateaza NewsIn.

Premierul a respins speculatiile ca guvernul sau nu va supravietui rupturii si a subliniat ca executivul se bucura in continuare de sustinerea majoritatii parlamentare, dar si in randul opiniei publice. "Nu cred ca exista niciun risc pentru guvern", a sublinat el.

Fini, in varsta de 58 de ani, a refuzat sa demisioneze din functie si a fost de acord ca sustinatorii sai din cele doua camere ale legislativului sa formeze un nou bloc. Pana la 36 de deputati si 14 senatori sunt dispusi sa i se alature, ceea ce, teoretic, ii ofera presedintelui Parlamentului puterea de a influenta voturi-cheie.

Tensiunile dintre Berlusconi si Fini au erupt anul trecut si au luat amploare in aprilie. Fini l-a criticat pe Berlusconi pentru ca nu accepta si alte voci in partid si a criticat politica privind imigratia, reactia la anchete de coruptie vizand ministri si imunitatea acordata politicienilor.
In trecut, premierul nu a respins posibilitatea convocarii de alegeri anticipate pentru a pune capat crizei.

Fini a inclus in 2008 partidul sau de dreapta, Alleanza Nazionale, in formatiunea lui Berlusconi.

Italia, in fata unor noi masuri de austeritate


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.