Presedintele venezuelan, Hugo Chavez, si-a anulat o vizita la Havana, unde urma sa sustina un discurs cu ocazia Zilei Nationale a Cubei, afirmand ca o "agresiune" armata impotriva tarii sale din partea Columbiei este "mai probabila decat oricand".

Chavez, care urma sa plece catre Cuba duminica, a declarat in cadrul unui miting politic ca dispune de "informatii din partea serviciilor de informatii" care sugereaza ca "posibilitatea unei agresiuni armate impotriva teritoriului venezuelan" din partea Columbiei este "mai probabila decat oricand in toti acesti ani".

Venezuela a intrerupt joi relatiile diplomatice cu Bogota dupa ce ambasadorul columbian la Organizatia Statelor Americane (OEA) a prezentat "dovezi" (imagini din satelit, coordonate GPS, fotografii) despre prezenta a 1.500 de combatanti columbieni in Venezuela, scrie MEDIAFAX.

Caracas a respins aceste acuzatii, denuntand un "circ mediatic".

"Refuzam, am refuzat si vom refuza mereu posibilitatea ca o forta de gherila, o forta paramilitara sau militara straina sa se instaleze pe cel mai mic milimetru patrat din teritoriul nostru suveran", a declarat Chavez in cadrul unui miting transmis de televiziunea oficiala VTV.

Incepand de joi, armata venezuelana este in stare de alerta "maxima" in regiunile frontaliere Columbiei.

Chavez a declarat ca Venezuela va inceta exporturile de petrol catre Statele Unite daca Washingtonul sustine un atac al Columbiei impotriva tarii sale.

"Daca va exista o agresiune armata impotriva Venezuelei de pe teritoriul columbian sau dintr-un alt loc, cu sustinerea imperiului yankeu, vom suspenda livarile de petrol pentru Statele Unite, chiar daca vom manca pietre aici",
a declarat el.

Statele Unite sunt destinatia principala a petrolului venezuelan, chiar daca firma nationala Petroleos de Venezuela (PDVSA) a marit recent exporturile catre alte tari cum ar fi India sau China, pentru "diversificarea" pietelor.

Venezuela a rupt relatiile cu Columbia. Porneste un conflict armat in America de Sud?

Citeste si:
Țara care a adoptat sinuciderea asistată medical
Țara care a adoptat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.