Cersetorii romani de etnie roma au intrat din nou in atentia autoritatilor britanice, dupa descoperirea cazului unei familii de romi cu 7 copii a caror ocupatie era cersitul.

Autoritatile din Marea Britanie au arestat o familie de romi cu sapte copii pentru frauda si cersetorie.

Speranta Mihai, in varsta de 33 de ani, este acuzata ca si-a fortat timp de aproape trei ani cei sapte copii, cu varste cuprinse intre trei si 17 ani sa cerseasca in Londra si i-a privat de educatie scolara.

Speranta Mihai, alaturi de sotul ei, stateau intr-o locuinta sociala din localitatea Slough pe care a ocupat-o in mod fraudulos. Mai mult, familia e acuzata ca ar fi completat cereri false de ajutor social pentru copii.

Desi de la venirea ei in Marea Britanie, femeia a fost in repetate randuri arestata, aceasta nu s-a potolit si dupa fiecare eliberare s-a intors inapoi pe strada la cersit, au declarat autoritatile britanice. Cu toate ca suma castigata de familia roma din cersit nu este cunoascuta, se stie faptul ca un cersetor poate castiga pana la 300 de lire pe zi, ceea ce inseamna ca famila putea sa castige chiar si zeci de mii de lire din activitatea sa. [Romanii, majoritari printre persoanele fara adapost din Londra]

  • Cum traiau romii cersetori in Anglia?

Familia Mihai, ajunsa in Anglia in anul 1999, a ocupat in mod fraudulos o casa sociala din Salt Hill Way, Slough.

Dupa arestarea acestora si evacuarea lor, proprietarul a declarat ca locuinta a trebuit curatata si dezinfectata in totalitate, deoarece romanii o lasasera in ultimul stadiu de mizerie. Mobilierul a fost si el aruncat, iar in urma familiei au ramas doar cateva “papusi macabre” ale copiilor, scrie publicatia Daily Mail.

Vedeai copii si mama plecand de acasa dis-de-dimineata, dar nu pareau a merge spre scoala. Toti purtau haine traditionale romanesti si aratau mereu neingrijiti, parca aveau disperata nevoie de o baie. Se intoceau acasa abia noaptea tarziu”, le-a spus autoritatilor o vecina a familiei de romi. [Traficul de copii romani ia amploare in M. Britanie]

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Judecatorul John Causer a amanat sentinta celor doi romi pentru a afla mai multe despre cazul acestora insa le-a spus ca va fi nemilos atunci cand va veni timpul si le-a garantat multi ani de inchisoare. Cei doi au recunoscut ca si-au obligat copii sa cerseasca si i-au privat de primirea unei educatii corespunzatoare. Sotii au mai recunoscut ca i-au maltratat si batut pe copii in repetate randuri daca nu aduceau bani acasa. Copii, printre care si o fetita de 14 ani care nu este a sotilor Mihai, se afla momentan in grija serviciilor sociale britanice.

  • Mai bine in inchisoare decat in Romania?

Comentariile publicului britanic la adresa acestui caz sunt la fel de nemilose pe cum va fi probabil si sentinta sotilor Mihai.

Un cititor, pe nume Derrick, din Bristol, critica condamnarea la inchisoare a cuplului roman si sustine ca „probabil vor duce o viata mai buna in inchisoarea din Marea Britanie, decat ar puteao duce vreodata in Romania” si cere autoritatilor sa-i expulzeze din tara. [Presa britanica: Copiii-sclavi din Romania vor invada Londra la cersit]

Citeste si:
Cerșetoria e în floare în Timișoara
Cerșetori agasanți la...

Un alt cititor este de parere ca raul nu va fi starpit nici daca famila va fi deportata. „Tiganii romani nu sunt doriti nici la ei in tara si le incalcam drepturile daca ii deportam fortat si pana nu se gaseste o solutie ne vor seca in continuare de bani”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.