Administratia Obama, care se confrunta cu presiuni si nemultumiri din ce in ce mai mari din cauza petei de petrol, intentioneaza sa ii ceara companiei Bristish Petroleum sa infiinteze un fond administrat independent pentru acordarea de despagubiri victimelor.

Aceasta cerere intervine in conditiile in care BP a anuntat in weekend ca strange in prezent circa 15.000 de barili de petrol pe zi, printr-un dispozitiv special, instalat peste capul de put. Autoritatile americane au estimat saptamana trecuta ca 40.000 de barili de petrol se scurg in fiecare zi in Golful Mexic, desi duminica, amiralul Thad Allen, de la Paza de Coasta, a apreciat ca scurgerea este mai degraba de ordinul a 35.000 de barili, relateaza NewsIn, citand BBC.

Duminica, oficiali de la Casa Alba au declarat ca vor ca BP sa puna o suma "substantiala" intr-un cont independent, care ar urma sa acopere despagubirile datorate companiilor si locuitorilor din Golful Mexic afectate de pata de petrol.

Barack Obama intentioneaza sa discute aceasta idee in cursul unei reuniuni organizate miercuri la Casa Alba cu responsabili ai BP, inclusiv cu presedintele Carl-Henric Svanberg. "Ne pregatim raspunsul si vrem sa raspundem constructiv", a spus un purtator de cuvant al BP.

Aceasta cerere a fost sustinuta si de lideri din Congres, precum si de oficiali din statele federale afectate.

Intr-o scrisoare datata din 10 iunie si data publicitatii duminica de BP, liderul majoritatii din Senat, Harry Reid, si alti democrati cer British Petroleum sa deschida un cont de 20 de miliarde de dolari, administrat de un trust independent, care poate fi folosit pentru a plati despagubirile si costurile de curatare asociate scurgerii.

Nu este clar, inca, modul in care ar putea fi supravegheat un astfel de fond, in special cine va lua deciziile privind compensatiile.

Desi nu se opune ideii fondului, BP obiecteaza fata de sugestia ca, daca nu este obligata sa puna bani deoparte, ar putea evita sa plateasca in totalitate, potrivit unei surse informate in legatura cu pozitia companiei. BP insista ca are forta financiara pentru a plati tot ce este nevoie.

Citeste si:
Soția lui Nosfe, primele declarații după ce i-a fost închis contul...
Soția lui Nosfe, primele...


Cat a cheltuit BP cu pata de petrol?


Dezastrul ecologic din Golful Mexic ia proportii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.