Presedintele Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca PCRM pledeaza pentru alegerea presedintelui R. Moldova prin vot direct.

"Ne dezicem de actiunile de protest de saptamana viitoare si suntem gata sa votam in Parlament modificarea articolului 78 ca presedintele tarii sa poata fi ales direct de catre populatie", a declarat Vladimir Voronin, relateaza Publika.md, conform NewsIn.

"PCRM propune sa nu fie cheltuit timp si mijloace financiare. PCRM este gata sa sustina initiativa de alegere directa a sefului statului si sa modifice articolului 78 din Constitutie direct in Parlament. Vom lua decizia doar dupa ce vom primi garantii ca Parlamentul va fi dizolvat. Ne anulam si propriile actiuni de protest si asteptam reactia AIE", a mai adaugat Voronin.

Liderul PCRM a criticat dur si Consiliul Europei, afirmand ca "si-a schimbat deschis propria decizie". "Nu e rolul partidului nostru de a identifica cauzele unor astfel de 'viraje'. Consiliul Europei ne-a scutit partidul nostru de unele responsabilitati. Daca Consiliul Europei nu se conduce de standardele sale, PCRM va acorda o sustinere politica activa pentru alegerea directa a sefului statului", a afirmat Voronin.

Voronin a criticat si societatea pentru ca isi doreste alegerea directa a presedintelui.
"Majoritatea societatii se pronunta atat pentru alegerea directa a presedintelui, cat si pentru restabilirea pedepsei capitale. Pentru noi, pastrarea republicii parlamentare si alegerea presedintelui de catre Parlament a fost nu doar un instrument al stabilitatii, dar si ca o valoare democratica", a adaugat fostul presedinte moldovean.

Coalitia aflata la guvernare la Chisinau a decis joi ca, pentru depasirea actualei crize politice constitutionale, in luna septembrie va fi desfasurat un referendum privind alegerea sefului statului prin vot direct, iar in luna noiembrie sa se desfasoare alegeri anticipate, concomitent cu scrutinul prezidential.

Pentru organizarea referendumului, ar fi necesara modificarea articolului 78 din Constitutie, care stabileste modalitatea de alegere a presedintelui R.Moldova. Potrivit actualei Constitutii, presedintele este ales de catre Parlament, cu majoritate de 61 de voturi din totalul de 101. In cazul in care doua incercari consecutive de alegere a presedintelui de catre Legislativ esueaza, atunci trebuie dizolvat Parlamentul si organizate alegeri legislative anticipate. Republica Moldova se afla in aceasta faza, cand Parlamentul ar trebui dizolvat, dupa ce deputatii nu au reusit sa il aleaga pe seful statului.

Citeste si:
Voronin: R.Moldova e ca un stat capturat si PCRM nu va sustine noul...
Voronin: R.Moldova e ca un...

Pentru depasirea crizei, politicienii au propus amendarea articolului 78 din Constitutie referitor la modalitatea de alegere a presedintelui.

Partidul Comunistilor, aflat in opozitie, propune modificarea articolului 78 astfel incat presedintele Republicii Moldova sa fie ales de Parlament din trei incercari, la ultima fiind nevoie de numai 52 de voturi. Alianta pentru Integrare Europeana, coalitia celor patru partide liberale si democratice aflate la guvernare, pledeaza insa pentru alegerea sefului statului prin vot direct, de catre popor. Ambele proiecte au fost avizate pozitiv de Curtea Constitutionala de la Chisinau, urmand ca Parlamentul sa se pronunte asupra celor doua variante. Criza este insa departe de a fi rezolvata, intrucat pentru modificarea Constitutiei Republicii Moldova in Parlament sunt necesare cel putin 68 de voturi, in conditiile in care AIE dispune de 53 de deputati, iar comunistii de 43.

Citeste si:
Merkel: Vom ajuta R. Moldova. UE ii va oferi un ajutor substantial
Merkel: Vom ajuta R. Moldova....

Parlamentul va trebui sa ia o decizie in legatura cu modificarea articolului 78 pana la 16 iunie, data la care, teoretic, expira termenul pana la care actualul legislativ are dreptul sa functioneze, urmand sa fie dizolvat.

  • Pasul PCRM de a sustine modificarea sistemului de alegere a presedintelui e unul

Reprezentantii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) se declara sceptici fata de decizia Partidului Comunistilor de a renunta la proteste si a sustine modificarea articolului 78 in Parlament, astfel incat presedintele sa fie ales direct de catre popor, relateaza Info-Prim Neo.

Totodata, acestia sustin ca pozitia anuntata vineri de PCRM ofera o noua posibilitate de dialog intre opozitie si coalitia de guvernare, astfel incat ar putea fi evitata calea referendumului propusa joi de AIE.

"Prin decizia de a organiza referendum si alegeri, AIE si-a propus depasirea crizei in actualul Legislativ. Nu inteleg ce i-a impiedicat pe comunisti sa faca acelasi lucru. A crede in sinceritatea comunistilor este contraproductiv. Nu exclud insa discutii dintre AIE si PCRM", a declarat presedintele grupului parlamentar al Partidului Liberal Democrat, Mihai Godea.

Citeste si:
Barroso: Semnarea Acordului de Asociere intre UE si R. Moldova nu...
Barroso: Semnarea Acordului...

Un compromis in cadrul Parlamentului poate chiar sa fie mai bun decat un referendum, sustine democratul Dumitru Diacov. Deputatul s-a declarat convins ca cea mai mare problema pentru depasirea crizei politice este neincrederea reciproca intre AIE si PCRM. Liderul PDM, Marian Lupu, a spus ca are rezerve fata de propunerea oponentilor politici si ca nu exista mecanisme care ar garanta angajamentul PCRM de a sustine alegerea presedintelui prin vot direct.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.