Administratia Obama s-a opus apelurilor aliatilor de a condamna raidul israelian vizand o flotila care se indrepta spre Fasia Gaza, inalti oficiali spunand ca asteapta o ancheta pentru a stabili cine este responsabil pentru violentele soldate cu moartea a noua civili.

Statele Unite au adoptat aceasta pozitie in pofida criticilor dure ale ministrului turc de externe, care, inainte de o intalnire la Washington cu secretarul de stat Hillary Clinton, a declarat ca este nemultumit de reactia lenta si slaba a comunitatii internationale, relateaza Wall Street Journal, citat de NewsIn.

Seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, a spus ca se astepta ca Statele Unite sa condamne mai ferm raidul si sa sustina lansarea unei anchete internationale privind incidentul: "Trebuie sa fiu sincer: Nu sunt foarte incantat de comunicatul Washingtonului", a afirmat ministrul. "Asteptam o condamnare clara", a adaugat el.

Un semn al faptului ca dosarul este foarte delicat este ca presa nu a avut acces la reuniunea dintre Davutoglu si Clinton. Dar, dupa intalnire, Clinton a sustinut in continuare declaratia ONU, care condamna actul de violenta, dar nu acuza niciuna dintre parti. "Cred ca, din perspectiva noastra, situatia este foarte dificila si cere raspunsuri atente din partea tuturor celor implicati", a afirmat Clinton.

Surse apropiate negocierilor privind declaratia ONU, care au durat 11 ore, au spus ca administratia Obama a depus eforturi intense pentru a atenua unii termeni mai duri. "Cred ca exista speranta sa nu existe nicio declaratie", a precizat un oficial care a discutat acest subiect cu oficiali americani.

Mark Regev, un purtator de cuvant al premierul israelian Benjamin Netanyahu, le-a multumit public Statelor Unite pentru eforturile lor de a "tempera declaratia ONU la Consiliul de Securitate".

De asemenea, oficialii americani par sa fi acceptat versiunea Israelului privind incidentul, un oficial din Departamentul de Stat subliniind ca declaratiile publice ale unor activisti aflati pe nave sugereaza ca demersul lor a vizat sa provoace Israelul, nu numai sa transporte ajutoare umanitare in Gaza.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

  • Tensiuni intre Statele Unite si unii actori ai comunitatii internationale pe aceasta tema

Aceasta pozitie a generat tensiuni intre Statele Unite si unii actori ai comunitatii internationale, in conditiile in care din ce in ce mai multe voci condamna incidentul, care a avut loc in ape internationale. Inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, de exemplu, si-a exprimat regretul fata de pierderea de vieti omenesti "care a rezultat dintr-un atac israelian asupra convoiului umanitar".

Inalti oficiali din administratia Obama si-au exprimat increderea ca Turcia se va limita la declaratii dure si nu va formula cereri oficiale fata de SUA.

O sursa din Departamentul de Stat apropiata dosarului a explicat ca Washingtonul se straduieste sa echilibreze interesele celor mai apropiati aliati ai sai din zona.

  • SUA risca sa se izoleze

Incidentul risca sa izoleze Statele Unite intr-un moment foarte dificil in diplomatia din Orientul Mijlociu. Pe de o parte, administratia Obama incearca sa relanseze negocierile indirecte intre Israel si palestinieni, iar pe de alta incearca sa obtina sustinere pentru noi sanctiuni vizand Iranul.
Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Pozitia ferma adoptata de Turcia ar putea complica si mai mult aceste eforturi. Casa Alba are nevoie de sustinerea Turciei, care poate vota sau respinge sanctiunile ONU vizand Iranul, in calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate. In plus, Turcia este una dintre partile acordului pentru schimb de uraniu incheiat luna trecuta de Teheran.

Davutoglu nu a legat raspunsul american la raidul israelian de sustinerea Ankarei fata de sanctiunile vizand Iranul, dar a subliniat ca Guvernul sau se opune in continuare unei noi runde de sanctiuni, pana cand acordul incheiat nu va avea o sansa sa functioneze.

Presedintele american Barack Obama a discutat marti cu premierul recep Tayyip Erdogan pentru a-i da asigurari ca Statele Unite depune eforturi pentru a asigura eliberarea pasagerilor aflati in custodia israelienilor.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

Statele Unite au parut dispuse sa se opuna Israelului intr-o singura privinta - lansarea unei anchete internationale privind incidentul. Regev a calificat cererea drept o situati in care se aplica o masura dubla, pentru ca alte tari nu sunt vizate de astfel de anchete atunci cand trupele lor ucide civili. Insa atat Clinton, cat si purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, au subliniat ca SUA sunt deschise la o "participare internationala" in ancheta.

In plus, secretarul de stat a calificat situatia din Gaza "de nesustinut si inacceptabila", dar a acuzat atat Israelul, cat si autoritatile palestiniene pentru aceasta situatie. Ea a cerut Ierusalimului sa permita trecerea mai multor ajutoare, iar palestinienilor sa combata atacurile vizand Israelul.

Unii aliatia americani, printre care Marea Britanie, au cerut direct ridicarea blocadei navale in Gaza.

Rolul ONU in ancheta incidentului pare sa devina un subiect dificil. Unii membri ai Consiliului de Securitate au interpretat declaratia de marti a ONU, in care se cere o ancheta "impartiala", drept o sugestie ca Israelul nu poate desfasura o investigatie independenta. Insa un reprezentant al SUA la Natiunile Unite a respins aceasta versiune.

Observatorul permanent al Autoritatii Palestiniene la ONU, Riyad Mansour, a cerut secretarului general Ban Ki-moon sa lanseze propria sa ancheta. Un purtator de cuvant al lui Ban a afirmat ca acesta merge miercuri la New York pentru a se consulta cu membrii Consiliului de Securitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.