Un submarin nord-coreean a lansat o torpila care a scufundat vasul sud-coreean Cheonan, in luna martie, potrivit unei comisii de ancheta din care au facut parte experti americani, australieni, britanici, suedezi si sud-coreeni.
Presedintele sud-coreean Lee Myung-bak a avertizat ca va lua masuri dure impotriva Coreei de Nord, pentru presupusul atac, relateaza agentia Yonhap, citata de NewsIn.

"Vom lua contramasuri dure fata de Coreea de Nord si o vom determina sa isi admita faptele prin cooperare internationala puternica si sa se intoarca in comunitatea internationala ca un membru responsabil", i-a spus Lee premierului australian Kevin Rudd, intr-o discutie telefonica.

Insa Comisia pentru aparare nationala de la Phenian a negat intr-un comunicat citit la televiziunea oficiala ca marina sa ar fi atacat vasul sud-coreean. Potrivit Yonhap, autoritatile nord-coreene l-au numit pe Lee un tradator.

"Am avertizat deja grupul de tradatori sud-coreeni sa nu faca declaratii pripite privind scufundarea vasului Cheonan, din marina-marioneta"
, potrivit comunicatului. "Insa grupul de tradatori au incercat sa lege cazul de noi fara sa ofere vreo dovada materiala", a adaugat textul. "In cele din urma a anuntat rezultatele anchetei comune, bazate pe fabricatii", potrivit documentului.

"Vom lua masuri energice, printre care un razboi generalizat, daca vor fi impuse sanctiuni Coreei de Nord",
a avertizat Phenianul, precizand ca va trimite propria sa echipa de ancheta in Coreea de Sud pentru a verifica dovezile prezentate.

Anchetatorii au recuperat o elice de la torpila care a lovit vasul Cheonan in 26 martie, a declarat unul dintre copresedintii comisiei, Yoon Duk-yong. Elicea este similara celor ale "torpilelor exportate de Coreea de Nord, iar inscriptia de pe torpila este ca cele folosite de Coreea de Nord", a spus Yoon. "Aceasta torpila a fost fabricata in Coreea de Nord", a adaugat el.

Potrivit anchetei, un submarin nord-coreean de clasa mica sau medie a "lansat torpila care a scufundat vasul Cheonan, apoi s-a retras in teritoriul" nord-coreean, potrivit lui Yoon.

Cand vasul s-a scufundat, 46 de marinari si-au pierdut viata in Marea Galbena.

Casa Alba a sustinut raportul publicat joi la Seul, subliniind ca arata ca Phenianul este responsabil pentru atac. "Actul de agresiune este inca un exemplu al comportamentului inacceptabil al Coreei de Nord si al sfidarii legii internationale", a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei americane, Robert Gibbs. "Acest atac reprezinta o provocare la adresa pacii si securitatii internationale si este o incalcare a Acordului de Armistitiu", a adaugat el.

Citeste si:
Coreea de Nord a înregistrat circa 1,5 milioane de cazuri de...
Coreea de Nord a înregistrat...

Presedintele Barack Obama a discutat cu omologul sau sud-coreean si a "spus clar ca Statele Unite sustin deplin Republica Coreea, atat in efortul de a asigura dreptatea pentru cei 46 de marinari ucisi in acest atac, cat si in apararea fata de noi acte de agresiune", potrivit lui Gibbs.

Si premierul japonez Yukio Hatoyama a calificat joi "impardonabila" actiunea Coreei de Nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.