Conservatorii se intorc la guvernare in Marea Britanie, dupa 13 ani. Acestia vor forma un executiv de coalitie cu liberal-democratii.
Liderul conservator David Cameron a fost confirmat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii in functia de prim ministru dupa ce liderul laburist, Gordon Brown, si-a dat demisia. [Marea Britanie: Brown a demisionat din functia de premier]

Cameron a anuntat imediat ca va face guvern de coalitie cu liberal-democratii. Astfel, Nick Clegg, liderul carismatic al liberal-democratilor britanici, va fi vicepremier, in timp ce conservatorul William Hague va fi seful diplomatiei, informeaza BBC, citat de NewsIn.

Coalitie istorica

Noul premier a inceput deja munca pentru formarea primului sau cabinet, conservatorul George Osborne urmand sa fie ministru de finate, Liam Fox secretar al apararii, iar Andrew Lansley ministru al sanatatii.

Liderul conservator si-a luat angajamentul sa treaca peste diferendele dintre partide, in timp ce Clegg le-a cerut liberal-democratilor care au indoieli sa aiba incredere in noul guvern.

Aceasta este pentru prima data in istorie cand conservatorii si liberal-democratii au incheiat un acord pentru impartirea puterii.

Conservatorii au castigat cele mai multe mandate in alegerile generale de saptamana trecuta, dar nu suficiente pentru a obtine majoritatea absoluta in Camera Comunelor. Dupa mai multe zile de discutii intre conservatori si liberal-democrati, dar si intre liberal-democrati si laburisti, pentru formarea unui guvern, partile au ajuns marti la un acord ce a dus la demisia premierului laburist Gordon Brown.

Ce contine programul noului guvern?


Surse conservatoare au prezentat si o serie de detalii despre programul noului guvern, care va include o "accelerare semnificativa" a eforturilor pentru a reduce deficitul bugetar, printre care o reducere a cheltuielilor cu sase miliarde de lire sterline anul acesta. Un buget de urgenta ar urma sa fie prezentat in 50 de zile.

Liberal-democratii au fost de acord sa renunte la planurile privind introducerea unei "taxe de vila" pentru proprietatile care costa mai mult de doua milioane de lire sterline, iar conservatorii nu vor mai pleda pentru ridicarea pragului de impozitare a mostenirii la un milion de lire.

Noua administratie va respinge planurile laburiste de a spori cotizatiile sociale si va ridica pragul veniturilor considerate mici.

Fara euro in timpul acestul mandat


Orice viitor transfer de prerogative catre UE va fi suspus unui referendum, iar liberal-democratii si-au luat angajamentul sa nu adopte euro in timpul mandatului noului Parlament. De asemenea, al treilea partid din tara a fost de acord cu propunerile conservatorilor privind limitarea numarului de imigranti din afara UE. Astfel, conservatorii isi mentin perspectiva eurosceptica in programul de guvernare, fapt care va afecta, pe termen lung, intreaga constructie europeana.

Printre concesiile facute de conservatori se numara si recunoasterea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex in sistemul fiscal si convocarea unui referendum pentru modificarea sistemului de vot. In schimb, liberal-democratii nu se vor mai opune inlocuirii rachetelor nucleare Trident, dar programul va fi monitorizat atent.

Liderul conservator, care este cu sase ani mai tanar decat era Tony Blair cand a devenit premier, in 1997, este cel mai tanar sef al Guvernului britanic din 1812 si primul absolvent al colegiului Eton care conduce executivul de la inceputul anilor '60.

SUA, prima destinatie a noului premier britanic?


Presedintele american Barack Obama a fost primul lider strain care l-a felicitat pe Cameron, intr-o scurta discutie telefonica, in care presedintele american l-a invitat pe noul premier la Washington, in luna iulie. Si cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe liderul conservator si l-a invitat la Berlin.





Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.