Gordon Brown a anuntat marti seara ca a demisionat din functia de prim-ministru, in conditiile in care rivalii sai conservatori, castigatori ai alegerilor legislative din 6 mai, si liberal-democratii, care au iesit pe locul al treilea, sunt pe punctul de a forma o coalitie guvernamentala.

Premerul britanic demisioneaza, de asemenea, si din fruntea Partidului Laburist, si ca parlamentar, decizia avand efect imediat, transmite BBC, potrivit NewsIn.

Brown a explicat ca a luat decizia de a demisiona dupa ce a ajuns la concluzia ca nu poate forma un guvern, in urma discutiilor pe care le-a avut cu partidele dupa alegerile de joia trecuta, soldate cu un rezultat neconcludent. Niciun partid nu a reusit sa castige majoritatea absoluta in Parlament, o situatie nemaiintalnita in viata politica de la Londra din 1974.

Brown i-a prezentat oficial demisia reginei, la Buckingham Palace, si a recomandat ca liderul conservator, David Cameron, sa-i urmeze in functie.
Intr-o declaratie incarcata de emotie, facuta in fata resedintei de la Downing Street 10 alaturi de sotia sa, Sarah, Brown a spus ca functia de prim-ministru pe care a ocupat-o timp de mai bine de doi ani i-a placut si a fost un privilegiu sa-si serveasca tara. El i-a dorit succces succesorului sau.

"Mi-a placut aceasta slujba pentru ocazia pe care mi-a dat-o de a face aceasta tara pe care o iubesc mai cinstita, mai toleranta, mai verde, mai democratica, mai prospera", a spus Brown. "In fata anilor, a provocarilor, incluzand criza financiara globala, am incercat intotdeauna sa-mi fac datoria, sa-mi dau silinta in interesul Marii Britanii, al valorilor si al oamenilor ei", a adaugat premierul demisionar.

Brown i-a succedat lui Tony Blair la conducerea guvernului in iunie 2007, dupa ce timp de zece ani se ocupase de finantele regatului.

Cei doi fii ai sai si sotia sa i-au fost alaturi in timpul alocutiunii din fata Downing Street care s-a incheiat cu cuvintele: "Multumesc si la revedere!".

David Cameron, noul prim-ministru al Marii Britanii

Liderul conservator David Cameron a fost insarcinat marti seara de regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii cu formarea noului guvern. Acesta a anuntat ca va face un guvern de coalitie cu liberal-democratii.

Citeste si:
Fostul prim-ministru britanic, Gordon Brown, a fost numit ambasador...
Fostul prim-ministru...

Citeste si:

Britanicii nu-l mai vor pe Brown

Marea Britanie, intr-un "moment de cotitura"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.