Circa 3,65 de milioane de alegatori austrieci sunt chemati duminica la urne, pentru a-si desemna viitorul presedinte, avand de ales intre trei candidati - social-democratul Heinz Fischer,actualul sef al statului, Barbara Rosenkranz (extrema-dreapta) si Rudolf Gehring (seful Partidului Crestin CPOe).
Cursa prezidentiala pare plictisitoare, in conditiile in care seful statului are un rol in mare parte ceremonial, iar sondajele arata ca Heinz Fischer va obtine o victorie detasata, potrivit DPA.

Dar miza este mult mai mare, atat pentru Partidul sau Social-Democrat, cat si pentru formatiunea de extrema-dreapta Partidul Libertatii. Cancelarul Partidului Social-Democrat, Werner Faymann, are nevoie de impulsul dat de o victorie, dupa o serie de esecuri in alegerile nationale si regionale recente.

Pe de alta parte, Partidul Libertatii a folosit campania pentru a pregati terenul pentru alegerile locale de la Viena, din toamna.
Cu sloganuri precum "Actiunile noastre au nevoie de valori" si "In perioada de mare responsabilitate", Fischer, in varsta de 71 de ani, s-a mentinut la distanta de orice subiect controversat. Pentru a nu-si indeparta niciunul din spectrul sau larg de alegatori, presedintele a adoptat o platforma generalizata, pledand pentru mai multa etica in politica si economie si pentru o solidaritate sociala mai puternica.

Sondajele de opinie estimeaza ca presedintele ar putea obtine circa 80% din voturi duminica, in conditiile in care social-democratii au pierdut pana la 13% din electorat la alegerile locale de anul trecut.

Potrivit estimarilor, Rosenkranz va obtine maxim 16% din sufragii, iar restul in vor reveni lui Rudolf Gehring, in varsta de 61 de ani, candidatului micului Partid Crestin, ultraconservator.

Nicio alta formatiune nu a inaintat un candidat, considerandu-l pe Fischer de neinvins.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.