Traian Basescu s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta despre problemele Romaniei.

Traian Basescu a declarat joi ca in intalnirea pe care o va avea cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va discuta despre problemele punctuale pe care Romania le are avand in vedere ca in urma controalelor efectuate in 2007 si 2008, are de platit penalitati de cate 42 milioane euro pe fiecare an.

Cat pierde Romania?

Potrivit declaratiilor presedintelui Basescu, Romania are de platit 84 de milioane de euro penalitati catre UE.

"Vom discuta probleme legate de politica agricola comuna, dar si de probleme punctuale pe care Romania le are avand in vedere ca, in urma controalelor efectuate pe cheltuielile din 2007 si 2008 Romania ar avea de platit penalitati, adica reduceri de finantare de la Uniunea Europeana de cate circa 42 milioane de euro pentru 2007 si alte 42 de milioane pentru 2008", a declarat seful statului joi, la Aeroportul Henri Coanda, inainte de a se deplasa la Bruxelles pentru o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Problema ANI, discutata la nivel inalt

Va trebui sa discutam si ultimele evolutii legate de Agentia Nantionala de Integritate si solutiile pe care Guvernul le are pentru ca Romania sa-si mentina angajamentele legate de lupta anticoruptie, asa cum ele au fost asumate in cadrul mecanismului de cooperare si verificare pe justitie", a declarat seful statului roman joi, la Aeroportul Henri Coanda, inainte de a pleca spre Bruxelles, unde va avea un dejul de lucru cu presedintele Comisiei Europene.

Presedintele Traian Basescu, participa joi la Bruxelles, la un dejun de lucru cu presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Seful statului este insotit de ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru si consilierul prezidential pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat joi ca este "preocupat" de posibila slabire a rolului Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI) si si-a exprimat speranta ca Romania isi va indeplini angajamentele asumate pentru reforma justitiei si lupta anticoruptie.

Romania, care face obiectul unei monitorizari europene prin Mecanismul de Cooperare si Verificare impus in momentul aderarii, trebuie sa-si consolideze eforturile din aceste domenii, urmand, de pilda, sa finalizeze adoptarea Codului Penal, a adaugat Barroso.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.