Peste 100.000 de oameni au participat la ceremonia din piata principala a Varsoviei.

Desi ceremonia a fost marcata de mai multe momente emotionante - citirea numelor victimelor, salvele care au rasunat in onoarea celor care au pierit, discursuri care au impresionat, fanfara, ceremonial militar, cantece religioase - reactia celor prezenti, printre care Marta, fiica sotilor Kaczynski, si Jaroslaw, fratele geaman al presedintelui defunct - nu a fost una expansiva, ci, dimpotriva, rezervata si demna, scrie NewsIn.

In imaginile surprinse de camerele de filmat oamenii stateau cu capul plecat, dar aveau o atitudine extrem de demna. La inceputul ceremoniei, un actor a citit un pasaj din Apocalipsa dupa Sfantul Ioan. S-a dat semnalul militar "Atentie" si apoi, exact la ora locala 8.56, cand s-a produs catastrofa, a inceput corul clopotelor de la biserici si al sirenelor, care a durat doua minute. A fost un moment foarte emotionant, toti jurnalistii aflati in Centrul de presa in acel moment s-au ridicat in picioare si s-a facut liniste, relata corespondentul RRA.

In toata Varsovia circulatia s-a oprit, sirenele masinilor politiei si ale pompierilor au sunat si ele. S-a intonat apoi, din trompete, cantecul "Dormi, camarade", dupa care un alt actor a citit numele celor 96 de victime ale tragediei, subliniind contributia pe care au adus-o tarii.

In ciuda faptului ca au venit peste o suta de mii de persoane, organizarea a fost cu adevarat exceptionala, potrivit corespondentului RRA. In Piata Pilsudski, totul a fost impartit in sectoare si fiecare categorie de cetateni, din delegatiile oficiale, cetateni veniti din delegatii din tara, fiecare a avut locul lui, iar cei care au venit pe cont propriu, practic, nu au avut acces in Piata Pilsudski si au stat pe strazile din jurul acestei piete.

Acest eveniment a facut ca poporul polonez sa se stranga laolalta, a fost ca si cand oamenii s-ar fi simtit loviti si pentru ca reprezentantii lor cei mai importanti au murit in acel accident aviatic, au recurs la o solidaritate care s-a vazut, de altfel, pe intreg parcursul saptamanii de doliu. Chiar de la inceput, din prima zi, fara sa le spuna nimeni, polonezii au arborat la geamurile caselor sau si-au pus in piept cocarde cu steagul polonez in doliu si s-au indreptat catre locurile care capatau semnificatie in acele zile, cum a fost mai ales palatul prezidential in care au fost depuse cele doua sicrie, cel al presedintelui Lech Kaczynski si al sotiei sale, Maria.

Un rol special in aceste momente l-a avut si Biserica Catolica Poloneza, pentru ca polonezii, un popor eminamente religios, s-au indreptat catre biserici, iar bisericile au venit in intampinarea polonezilor. Biserica este foarte implicata atat in slujbele pe care in mod obisnuit le tine, dar si in organizarea oamenilor. A avut desemnati reprezentanti care, alaturi de politie si jandarmerie, i-au indrumat pe oameni si le-au spus ce sa faca, pe unde sa mearga, unde au voie si pe unde nu.

Papa Benedict al XVI-lea a transmis un mesaj de solidaritate poporului polonez, citit in cele din urma de nuntiul apostolic, pentru ca Angelo Sodano, cel care ani de zile a fost secretarul papei polonez Ioan Paul al II-lea, nu a mai putut ajunge la ceremonie, din cauza perturbarilor din transportul aerian cauzate de norul de cenusa vulcanica.

In piata fusese ridicat un altar chiar in locul unde papa Ioan Paul al II-lea a celebrat memorabila sa mesa, in primul sau pelerinaj in Polonia comunista, in 1979. O cruce alba, simpla, trena pe fondul unui urias panou negru cu fotografiile tuturor victimelor catastrofei, in mijlocul carora, intr-un discret chenar rosu, erau fotografiile cuplului prezidential.

Se considera ca securitatea era una dintre principalele greutati pe care autoritatile le aveau de surmontat pentru ceremoniile de sambata. S-au inregistrat cateva cazuri care au necesitat interventia ambulantelor, unor persoane li s-a facut rau pentru ca statusera toata noaptea ca sa prinda loc in piata.

Oamenii au venit imbracati in negru, unii in costume populare sau in uniformele profesiilor lor.

Ceremonia s-a incheiat la ora locala 15.30, iar multimea s-a dispersat in liniste, cu drapelele rulate si cu scaunele pliante sub brat.

In afara de presedintele interimar al tarii, Bronislaw Komorowski, de premierul Donald Tusk, care au avut discursuri ce au miscat inimile a milioane de oameni, printre personalitatile prezente la ceremonie s-au numarat ministrul de externe, Radoslaw Sikorski, liderul istoric al Solidaritatii, Lech Walesa, dar si fostul presedinte de stanga Alexander Kwasniewski.

Fratele geaman la presedintelui, Jaroslaw, despre care presa poloneza scria ca ar fi intrat in depresie, a fost aplaudat cand a sosit alaturi de fiica sotilor Kaczynski, Marta.

La ora 17.30 sicriele presedintelui si al sotiei sale, expuse de marti in palatul prezidential, au fost transferate in catedrala Sfantul Ioan, unde a fost oficiata o slujba. Corpurile vor fi transferate duminica dimineata cu un avion militar la Cracovia, unde vor fi inmormantate in cripta Castelui Wawel, locul unde odihnesc regii si eroii Poloniei.

Avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski, un Tu-154, s-a prabusit la 10 aprilie, la aterizare, langa orasul Peciorsk, in regiunea Smolensk, in conditii de ceata densa. La bord se aflau 96 de persoane, majoritatea oficiali de rang inalt ai Poloniei.

Delegatia poloneza se ducea la comemorarea masacrului din Katyn din 1940, cand mii de ofiteri polonezi au fost executati de armata sovietica.

Trupul presedintelui a fost adus duminica trecuta la Varsovia, unde a fost primit cu onoruri militare, iar incepand de marti este expus in palatul prezidential, unde populatia ii va putea aduce un ultim omagiu.

Lech Kaczynski urmeaza sa fie inmormantat duminica alaturi de sotia sa Maria, ale carei ramasite au fost repatriate marti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.