Presedintele polonez Lech Kaczynski se afla la bordul unui avion care s-a prabusit, in aceasta dimineata, in apropiere de un aeroport din Rusia.
Presedintele Poloniei si toti pasagerii avionului si-au pierdut viata. [Polonia, in stare de soc dupa moartea presedintelui]

[Bronislaw Komorowski, noul sef al statului polonez]

Update 5: Putin va conduce el insusi comisia de investigare a cestui accident aviatic, care umbreste relatiile, si-asa destul de problemtice, dintre Rusia si Polonia.

Presedintele rus Dmitri Medvedev i-a ordonat lui Putin sa conduca o comisie care va investiga dezastrul si l-a trimis la fata locului pe ministrul pentru situatii de urgenta, comandanti ai fortelor aeriene si anchetatori.

Ministerul rus de Externe a promis ca va ajuta anchetatorii si specialistii polonezi sa primeasca vize pentru a ajunge imediat in Smolensk sau Moscova.

"Suntem pregatiti sa primim specialisti in Smolensk si Moscova", a spus ministerul."Ambasada rusa din Varsovia a primit instructiuni pentru a le furniza urgent vize specialistilor", a subliniat sursa.

Update 4: Una dintre cutiile negre ale avionului presedintelui polonez a fost gasita la locul accidentului, a anuntat o sursa din administratia regionala, relateaza Interfax.

Update 3: Avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski ar fi avut la bord 96 de persoane, si nu 132, cum s-a anuntat anterior, a declarat Ministerul rus pentru Situatii de urgenta.

"Potrivit celor mai recente informatii, la bord erau 96 de persoane, dintre care 88 membri ai delegatiei oficiale", a declarat un purtator de cuvant.

Update 2:
La originea prabusirii avionului s-a aflat, probabil, o eroare umana, informeaza NewsIn, citand RIA Novosti.

"O greseala a echipajului in timpul manevrelor pentru aterizare a provocat probabil prabusirea", a declarat o sursa din serviciile ruse de securitate.

Avionul presedintelui polonez, un Tu-154, s-a prabusit la circa 300 de metri de pista, dupa ce a lovit varfurile unor copaci, din cauza cetii, a anuntat Ministerul rus pentru situatii de urgenta. Avionul s-ar fi dezintegrat, iar bucati din el au fost imprastiate in padurea din jurul aeroportului.

Purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, a spus ca avionul a luat foc. Incendiul care a cuprins aeronava s-a extins, astfel ca sunt minime sansele sa existe supravietuitori, a mai spus oficialul polonez.

Potrivit Sofia News Agency, la bordul avionului se aflau nu mai putin de 16 oficiali polonezi. Premierul polonez Donald Tusk ar fi plans cand a aflat ca presedintele Lech Kaczynski si-a pierdut viata in accidentul aviatic din Rusia, relateaza BBC, citat de NewsIn.

Potrivit Rossyia 24 TV, in apropiere de aeroport puteau fi auzite sirenele echipelor de interventie in situatii de urgenta. In acest moment se desfasoara operatiuni de cautare.

Imagini de la locul accidentului. Sursa:
Vesti.ru:



Update 1:
Ultimele informatii arata ca la bordul avionului prezidential prabusit se aflau 132 de pasageri. Toti pasagerii, inclusiv seful statului Lech Kacynski si-au pierdut viata in acest accidentul aviatic. [Cine a fost Lech Kaczynski?]

Aeronava s-a prabusit in timpul manevrelor de aterizare, la ora locala 10.56 (9.56 ora Romaniei). O purtatoare de cuvant a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, Irina Andrianova, a declarat ca a plecat spre Smolensk, dar nu a dat detalii despre identitatea celor care si-au pierdut viata.

Potrivit Warsaw Business Journal, la bordul avionului se mai aflau si liderul PiS Jaroslaw Kaczynsk, fratele geaman al presedintele si presedintele bancii nationale Sawomir Skrzypek, arata NewsIn.

Potrivit Realitatea TV, la bordul avionului se aflau 87 de persoane, printre care si presedintele polonez, sotia sa si fratele sau geaman. Potrivit Reuters, citat de Realitatea TV, toti pasagerii avionului au murit. Euronews confirma ca printre victime se afla si presedintele Poloniei.

Presedintele Kaczynski trebuia sa se afle astazi in orasul rusesc Smolensk, pentru a marca 70 de ani de la masacrul de la Katyn, cand trupele rusesti au omorit mii de polonezi, noteaza BBC.co.uk.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.