Masacrul de la Katyn, unde peste 20.000 de militari si civili polonezi au fost impuscati in 1940, se poate sa fi fost o razbunare a lui Stalin pentru cei 32.000 de prizonieri sovietici morti in Polonia in 1920, a declarat miercuri premierul Vladimir Putin.

"Nu stiu daca Iosef Stalin insusi a condus operatiunea militara din 1920 din timpul razboiului sovieto-polon. Armata Rosie a suferit o infrangere si multi soldati sovietici au fost facuti prizonieri. Potrivit celui mai recent bilant, 32.000 de soldati au murit de foame sau din cauza unei boli in Polonia (...) Personal, cred ca Stalin se simtea responsabil pentru aceasta tragedie si ca el a ordonat impuscarea (polonezilor), pentru a se razbuna", a spus Putin la incheierea unei ceremonii ce a avut loc la Smolensk in memoria celor peste 20.000 de ofiteri, politisti si civili polonezi impuscati in 1940 la Katyn de catre NKVD, politia politica sovietica.

URSS a afrmat mult timp ca masacrul a fost opera ocupantului nazist, informeaza NewsIn citand RIA Novosti.

Potrivit revistei poloneze Newsweek Polska, aproape 110.000 de soldati sovietici au fost facuti prizonieri dupa infrangerea armatei lui Mihail Tuhacevski la intrarea in Varsovia. Ei au fost trimisi in lagare infiintate la Brest, Lukow, Wadowice, Domb si Strzalkowo. Prizonierii au fost torturati si lasati fara hrana si ingrijiri medicale, scrie RIA Novosti.

Premierul rus i-a numit miercuri pe responsabilii tragediei de la Katyn, mentionandu-l inclusiv pe Lavrenti Beria, fostul sef al NKVD, precursorul KGB-ului din care a facut parte si Putin. Reponsabili "sunt sefii serviciilor de securitate din epoca, NKVD, intre care Beria, si conducerea politica, dar in ceea ce-i priveste pe executantii concreti, credeti ca-i stiu pe toti pe de rost? (...) Am remis documentele partii poloneze, un milion de pagini", a spus Putin.

Tema masacrului de la Katyn a afectat mult timp relatiile ruso-poloneze, Varsovia cerand ca arhivele ruse sa fie declasificate. Unii politicieni polonezi considera in continuare ca Rusia nu a declasificat toate documentele in legatura cu aceasta tragedie.

Rusia nu are nimic de ascuns in privinta crimelor comise la Katyn in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a mai spus miercuri premierul Putin in conferinta de presa comuna cu omologul sau polonez, Donald Tusk, sustinuta la Smolensk. "Nimic nu ne impiedica acum sa cunoastem adevarul despre aceste evenimente", a adaugat fostul presedinte rus.

Citeste si:
Gheboasă a pornit de jos. Ce făcea pentru 84 de lei pe zi, pe...
Gheboasă a pornit de jos. Ce...

Intr-un demers fara precedent, premierii rus si polonez s-au intalnit miercuri pentru a le aduce un omagiu celor 22.000 de ofiteri polonezi ucisi in urma cu 70 de ani de sovietici in masacrul de la Katyn. Ca semn de deschidere, postul public rus de televiziune Kultura a difuzat vineri "Katyn", un film al regizorului polonez Andrzej Wajda despre masacru. "Nu am anticipat niciodata aceasta zi", a declarat regizorul, al carui tata a fost ucis la Katyn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.