Un diplomat suedez, cu nume de cod "Silvester", a transmis Rusiei documente confidentiale UE, potrivit cotidianului suedez Expressen, care citeaza un fost agent rus refugiat in SUA.

"El ne-a dat multe informatii si documente, mai ales despre modul in care fostele state sovietice au incercat sa se apropie de UE si NATO", a declarat Serghei Tretiakov, fost agent al serviciilor ruse de informatii externe, relateaza Expressen, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, diplomatul suedez, al carui nume nu a fost dezvaluit, a fost recrutat de aceste servicii la sfarsitul anilor '90 la New York si a avut intalniri regulate cu serviciile ruse in 1999 si 2000, oferind documente clasate ca fiind secrete din sistemul de informatii intern european Coreu, retea de comunicare in domeniile politicii externe.

"A fost pretios. Ne-a dat un acces constant si pertinent la informatii foarte acuale", a spus rusul, refugiat in SUA din 2000. "Documentele pe care le-am primit de la Silvester erau legate, pruintre altele, de conflictul pe tema Kosovo, ceea ce era de mare interes pentru Rusia", a subliniat el.

Diplomatul suedez, care lucreaza si acum la Ministerul suedez de Externe, potrivit presei, a recunoscut intr-un mesaj catre ziar ca a avut contacte cu reprezentanti rusi, dar a calificat acuzatiile fostului agent drept mincinoase.

Informatiile interne suedeze, Sapo, au fost instiintate de CIA despre activitatile diplomatului, iar un procuror a deschis o ancheta pentru spionaj in 2002. Insa ancheta a fost abandonata dupa doar trei luni, pentru ca informatiile la care avea acces "Silvester" erau considerate ca fiind politice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.