Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord privind un nou tratat de dezarmare START, care prevede scaderea la 1.550 a numarului de ogive nucleare ale celor doua tari.
Textul va fi semnat la 8 aprilie la Praga de presedintii Barack Obama si Dmitri Medvedev, a anuntat Casa Alba, potrivit NewsIn.

Presedintele Barack Obama declarase anterior ca spera ca noul tratat va fi sustinut atat de majoritatea democrata, cat si de opozitia republicana. Ratificarea, care va dura mai multe luni, are nevoie de 67 de voturi din cele 100 posibile. Sefa diplomatiei americane, Hillary Clinton, s-a declarat insa "increzatoare" in legatura cu ratificarea de catre Senatul SUA a noului tratat de dezarmare nucleara cu Rusia.

"Suntem increzatori in faptul ca vom reusi sa obtinem ratificarea acestui tratat", a afirmat secretarul de stat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Casa Alba, alaturi de seful Pentagonului, Robert Gates. Clinton a apreciat, de asemenea, ca noul tratat START va arata "lumii si in special tarilor precum Iran si Coreea de Nord" dorinta marilor puteri de a lupta impotriva proliferarii nucleare.

Moscova, care se opune proiectului scutului american antiracheta in Europa de Est, insista de mult asupra faptului ca noul tratat START trebuie sa stabileasca o legatura constrangatoare juridic intre armele ofensive si cele defensive. Presedintele camerei inferioare a Parlamentului rus declarase in urma cu zece zile ca Duma ar putea refuza ratificarea acordului in abesenta acestei prevederi referitoare la legatura dintre armamentele ofensive si cele defensive.

Romania a anuntat la 4 februarie ca va gazdui rachete interceptoare in cadrul noului scut american antiracheta, un anunt care a starnit o oarecare iritare la Moscova. Potrivit unor surse, negocierile pentru START, intrate in linie dreapta, se impotmolisera dupa anuntul facut de Romania, arata NewsIn.

Totusi, noul tratat de dezarmare nucleara START, pe care Rusia si Statele Unite il vor semna la Praga, reflecta "echilibrul intereselor" intre cele doua tari, a declarat la randul sau, presedintele rus Dmitri Medvedev, subliniind faptul ca cele doua puteri au reusit sa depaseasca dificultatile de comunicare, pentru un scop comun.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.