Romania si Bulgaria ar putea fi tarile est-europene cele mai afectate de criza din Grecia, potrivit unei analize a agentiei de stiri Reuters.

Criza prin care trece Grecia poate afecta economiile emergente si deja problematice din Europa de sud-est, ceea ce ar putea adauga noi piedici in calea recuperarii economice a Romaniei si Bulgariei, arata Realitatea.net, citand Reuters.

Grecia a fost, dupa caderea comunismului, un investitor major in zona sud-est europeana. In plus, operatiunile bancilor elene sunt concentrate in special in Romania si Bulgaria.

In prezent, aproximativ 12% din sistemul bancar romanesc este controlat de bancile elene. Iar in ceea ce priveste Bulgaria, o treime din sistemul bancar este detinut de institutii de credit din Grecia, arata si Antena 3.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a avertizat asupra posibilului impact negativ al crizei grecesti asupra sistemelor bancare si economiilor din regiune. Specialistii BERD cred ca, in ceea ce priveste tarile din regiune simpla proximitate cu un stat lovit de criza poate reprezenta o problema pentru investitori.

Viitorul UE depinde de salvarea Greciei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.