Furtuna Xynthia, insotita de rafale violente de vant si de marei puternice, a afectat sambata Peninsula Iberica si duminica Franta, provocand moartea a cel putin 52 de persoane, dupa ultimul bilant si inundatii.

Franta, cu cel puţin 45 de morti, mai multe persoane dispărute si zeci de raniti, a platit un pret greu furtunii Xynthia, anuntata drept una dintre cele mai violente după 1999.

In Spania au murit trei oameni, iar in Portugalia a fost inregistrat un deces, informeaza NewsIn, citand AFP. Rafale de vant de pana la 140 de kilometri la ora au fost inregistrate sambata dupa-amiaza in provincia Orense din Spania. De asemenea, provincia Burgos a fost grav afectata.

In Franta au fost inregistrate rafale de vant de pana la 130 de kilometri la ora in interiorul continentului si de 150 de kilometri pe ora pe litoral.

Intr-un comunicat, presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut "Guvernului sa actioneze fara sa astepte, pentru ca masurile de securitate nationala sa poata interveni in cel mai scurt timp in favoarea populatiei si colectivitatilor sinistrate".

La Vendée (vest), cel putin 30 persoane inecate au fost descoperite duminica dimineata, potrivit autoritatilor locale. In mai multe localitati, precum La Faute-sur-Mer, acoperisurile caselor abia se zareau din apa, iar familiile asteapta stiri despre apropiatii dati disparuti.

In cursul diminetii, o frantuzoaica in varsta de 88 de ani a fost gasita inecata la locuinta sa pe insula Oleron, au anuntat surse din prefectura Charente-Maritime.

In sud-vestul Frantei, un barbat si-a pierdut viata in urma caderii unei ramuri la Luchon, o alta a fost ranita, iar mai multe acoperisuri au fost luate de rafale violente de vant in muntii Pirinei, au anuntat autoritatile.

Un milion de case nu aveau electricitate in aceasta dimineata intr-o parte a provinciei Bretagne, in Lomousin, Centre si Auvergne, regiuni din vestul si centrul tarii, a declarat un purtator de cuvant al companiei de electricitate ERDF.

Duminica dimineata, Air France anuntase anularea a 70 de zboruri din totalul de 700 care urmau sa decoleze si sa aterizeze pe aeroportul Roissy.

Inundatii importante au fost constatate in aceasta dimineata la Charente-Maritime (centru-vest), unde locuitorii au urcat pe acoperisuri, si la La Rochelle, unde rafalele de vant au dus la o maree puternica, au anuntat autoritatile locale.

Aproape 1.200 de camioane de peste 7,5 tone sunt blocate in Lande si Pirinei, in urma inchiderii punctelor de frontiera cu Spania. De asemenea, SNCF a anulat circa 10 trenuri care legau Parisul de sud-vestul tarii si de Spania. Valuri de pana la sase - opt metri urmau sa loveasca litoralul de sud-vest al Frantei.

Furtuna era asteptata in regiunea Parisului in zorii zilei de duminica, iar in cursul serii urmeaza sa se indrepte se nord si sa ajunga in Danemarca.

De asemenea, interperia a ajuns duminica seara in Elvetia si Belgia.

In cursul dupa-amiezii, ploi abundente loveau Belgia, insotite de rafale de vant de peste 110 kilometri pe ora. Ca masura de precautie, parcurile si gradinile din Bruxelles au fost inchise, in timp ce la Charleroi, s-au înregistrat apeluri catre serviciile de interventie pentru a semnala caderi de arbori si linii electrice avariate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.