Comisarul desemnat pentru agricultura, Dacian Ciolos, pare sa fi facut o impresie foarte buna membrilor Comisiei pentru agricultura din Parlamentul European (AGRI) care l-au audiat vineri pe repezentantul Romaniei, recompensandu-l la final cu aplauze.

Prima intebare din timpul audierii lui Ciolos a venit din partea unui europarlamentar german si s-a referit la dezvoltarea rurala si la Politica Agricola Comuna (PAC). Ciolos a preferat sa ofere raspunsurile sale in limba romana, dupa ce o parte a discursului sau introductiv a fost in engleza, relateaza NewsIn. "PAC ar trebui sa asigure veniturile fermierilor in primul rand. Ar trebui sa existe un nivel minim de stabilitate in ceea ce priveste veniturile lor", a subliniat Ciolos.

In ceea ce priveste dezvoltarea politicii rurale, acest pilon ar trebui sa ramana in cadrul PAC, a mai spus romanul. "Ele nu pot fi separate, sunt foate strans legate. Ar trebuie sa existe o politica de coeziunie foarte stransa, pentru a nu avea diferente majore intre zonele urbane si cele rurale", a argumentat comisarul desemnat.

Un europarlamentar portughez al socialistilor europeni, Luis Capoulas Santos, i-a atras atentia lui Ciolos ca s-a contrazis in declaratia sa initiala, de la inceputul audierilor, cu ceea ce a transmis in raspunsurile scrise. "In raspunsurile scrise vorbeati numai de mici ajustari la PAC, acum ati vorbit de reforma. Puteti sa imi explicati aceasta schimbare?", a comentat portughezul.

Raspunsul lui Ciolos a venit foarte ferm si i-a atras in primul rand atentia europarlamentarului socialist ca nu trebuie sa se ghideze dupa ceea ce se scrie in presa. "Sectorul agricol al UE s-a schimbat foarte mult in anii acestia. El are in continuare o diversitate foarte mare. Reforma nu inseamna reducerea finantarii sau renuntarea la unele instrumente, ci inseamna cautarea unor solutii pentru a ne adapta la realitatile curente", a punctat candidatul Romaniei.

"Sunt un reformator si caut idei noi", a adaugat comisarul desemnat.

Lupta lui Ciolos pentru "un buget decent" al PAC

Dacian Ciolos a explicat ferm ca, pentru a multumi toate partile implicate, Politica Agricola Comuna trebuie sa aiba "un buget decent" si ca platile directe trebuie sa fie mentinute. "PAC trebuie sa aiba un buget decent in acest sens, pentru a multumi toate partile implicate", a aratat Ciolos. El a explicat ca fermierii isi doresc stabilitatea si predictibilitatea pietei si ca, in acelasi timp, consumatorii europeni isi doresc produse alimentare de calitate si sigure. Comisarul desemnat a spus ca va mentine platile directe catre fermieri, dar, avand in vedere anumite reglementari si ajustand politica pe parcurs. El a spus ca politicile europene in domeniu nu trebuie sa revina la vechile mecanisme, ci sa se caute noi solutii.

Presedintele Comisiei de agricultura din PE (AGRI), Paolo de Castro, care conduce vineri audierea lui Dacian Ciolos, a declarat la inceputul audierii ca aceasta comisie si-a exprimat ingrijorarea cu privire la viitoarea Politica Agricola Comuna si la bugetul care ii va fi alocat. AGRI si-a concentrat atentia pe actuala criza financiara si la modul in care a fost afectata agricultura, a mai spus de Castro, care a evidentiat ca predecesoarea lui Ciolos nu a sustinut o politica bugetara privind PAC care sa multumeasca AGRI.

De asemenea, James Nicholson, un europarlamentar britanic din partea conservatorilor europeni, l-a intrebat de Ciolos cat la suta din bugetul UE intentioneaza sa obtina pentru Politica Agricola Comuna (PAC). "Cred ca raspunsurile scrise au fost clare in aceasta privinta. Cred ca bugetul actual permite functionarea PAC si cred ca pe viitor este importanta redimensionarea acestui buget. Probabil ca putem obtine mai multi bani. In colegiul comisarilor voi insista pe o PAC bine finantata. Sunt destul de clar aici. Nu putem construi o PAC demna de numele sau, daca nu exista o finantare corespunzatoare", a atras atentia candidatul Romaniei, argumentand ca trebuie simplificate procedurile, pentru ca fermierii sa aiba un acces mai simplu la fonduri europene.

Britanicul l-a rugat, in acest context, pe Ciolos sa explice ce inseamna un agricultor activ. "Un agricultor activ este un agricultor care produce alimente, care aduce o plusvaloare societatii sale si produce materie prima. (...) Voi face tot ce imi sta in putinta ca, in negocierile internationale, standardele sa fie mentinute la fel ca pe piata interna. Dar ele nu pot fi impuse la fel ca pe piata europeana", a raspuns comisarul desemnat.

Fara discriminari intre statele UE privind acordarea subventiilor

Dacian Ciolos a asigurat ca vrea sa dezvolte impreuna cu europarlamentarii si cu statele membre "criterii echitabile, clare si transparente" pentru acordarea subventiilor directe si a atras atentia ca vrea sa elimine "criteriile istorice". Problema discriminarii privind subventiile directe a fost ridicata de un europarlamentar polonez, care a atras atentia ca se bucura ca poate pune aceasta intrebare unui comisar provenind din noile state membre, avand in vedere ca in general sunt favorizate vechile state membre.
"Criteriile de repartizare a ajutoarelor directe vor face obiectul unor ample dezbateri inainte de a propune reformarea PAC. Sunt convins ca si impreuna cu dumneavoastra, in Parlamentul European, vom putea gasi solutii echitabile", a raspuns candidatul roman.

Comisarul desemnat a explicat si de unde ar putea proveni diferentele in acordarea subventiilor. "Aceste diferentieri vin si din faptul ca fermierii lucreaza in conditii diferite. Obiectivul meu va fi insa sa avem criterii clare si transparente", a atras atentia Ciolos, asigurand totodata ca va face eforturi pentru dezvoltarea unui mecanism "adecvat" in baza caruia sa se faca repartizarea, dar a subliniat ca va renunta la criteriile istorice.


Impunerea cotelor pentru lapte ar destabiliza piata UE

Expertul roman a mai fost intrebat in timpul audierilor daca, la fel ca si predecesoarea sa, "va intoarce spatele" cotelor pentru lapte. "Nu eu intorc spatele, ci statele membre au decis acest lucru in Consiliu. Cu toate acestea, si eu sunt de parare ca reimpunerea cotelor ar destabiliza piata lactatelor", a raspuns Ciolos. "Nu trebuie sa facem pasi inapoi, sa privim in urma. Ma declar in favoarea elimnarii cotelor pentru ca acest lucru ar deschide oportunitati pentru producatori", a mai argumentat candidatul Romaniei.

In 2009 au avut loc numeroase proteste din partea producatorilor de lapte, care s-au plans de prabusirea preturilor. Numerosi producatori cer mentinerea unei limitari administrative a productiei in sectorul laptelui, pentru a impiedica o cadere a preturilor, dar Bruxelles-ul refuza sa ia astfel de masuri. Circa 20 de state membre, conduse de Franta si Germania, militeaza activ pe langa Executivul european pentru ca sectorul laptelui, in curs de liberalizare odata cu terminarea programului de cote de productie, sa nu fie lasat la voia pietei.

Ciolos, un comisar propus pentru un domeniu controversat

PAC este una dintre cele mai controversate teme din domeniul de actiune al lui Ciolos, in conditiile in care Marea Britanie si Franta, care este principala beneficiara a Politicii Agricole Comune, au pozitii diferite in privinta mai multor aspecte ale reformelor din acest domeniu, mai ales in ceea ce priveste subventiile pentru agricultori, considerate exagerate de Londra. Astfel, Dacian Ciolos devine cel care, in calitate de comisar european pentru agricultura, va trebui sa aduca un consens in randul tarilor care au pozitii divergente in UE pe aceasta tema.

In ultima vreme, Marea Britanie s-a aratat foarte optimista in ceea ce priveste desemnarea lui Ciolos, considerand, potrivit ambasadorului de la Bucuresti, ca acesta va putea sa imbine vasta sa experienta practica cu extinsa sa retea de conexiuni si relatii pe care le are in intreaga Europa pentru a putea dezvolta si duce mai departe reforma Politicii Agricole Comune. In acest moment, bugetul PAC absoarbe aproximativ 47% din bugetul total al UE, care se ridica la 116 miliarde de euro in 2008.

De Castro a declarat miercuri pentru NewsIn ca are incredere in candidatul Romaniei si-l sfatuieste sa explice clar ca PAC este in beneficiul tuturor cetatenilor UE, nu numai al fermierilor.

"Critici" la adresa lui Ciolos

Stephane le Foll, europarlamentar francez al socialistilor europeni, l-a criticat pe Dacian Ciolos, in timpul audierilor, atragandu-i atentia ca nu ofera o viziune coerenta, dar candidatul roman a raspuns, sigur pe el, ca nu il intereseaza forma, ci continutul si fondul problemei. Stephane le Foll s-a referit in interventia sa la cei doi piloni ai Politicii Agricole Comune. "Domnul Ciolos ne ofera raspunsuri extrem de formale. Ati vorbit de cei doi piloni ale PAC. Nu cumva va inchideti singur intr-o viziune a unei agriculturi duble? Eu v-as propune mai degraba o agricultura unica si unitara, nu doi piloni, cu doua obiective diferite", a spus francezul.

Candidatul Romaniei l-a asigurat pe le Foll ca-i impartaseste preocuparile, dar a respins diplomat ideea unei agriculturi duble. "Pe mine nu ma intereseaza forma politicilor noastre, ci fondul si cotinutul problemei. Chiar daca avem doi piloni, nu inseamna ca vizam doua agriculturi diferite", a spus comisarul desemnat, subliniind ca aceasta strategie este determinata si de diversitatea agricola din UE. "Al doilea pilon al PAC ne ofera spatiul de manevra pentru a le permite fermierilor sa se modernizeze. Apoi, acest lucru permite si o legatura mai buna intre agricultura si spatiul rural", a adaugat Ciolos.

"Inteleg temerile dumneavoastra si sunt deschis la noi idei, dar eu nu ma poticnesc in probleme privind forma", a mai argumentat romanul.
Francezul s-a declarat multumit de explicatie si si-a folosit intrebarea suplimentara pentru a intreba de contributia fiecarui stat la bugetul Politicii Agricole Comune (PAC). "Avand in vedere ca vorbim de o politica comuna, trebuie sa avem un buget comunitar. In ceea ce priveste dezvoltarea rurala, cofinantarea are alt rol decat in primul pilon. Nu conteaza, in cele din urma, tipul de finantare, ci ca aceasta sa fie echilibrata", a subliniat comisarul propus de Romania.

Ciolos a mai spus ca are in vedere o politica structurala pentru modernizarea micilor ferme, pentru micile exploatatii de familie. "Procesul modernizarii va face mai accesibile unele instrumente de dezvoltare pentru micile ferme. Nu inseamna ca ele trebuie sa devina mai mari, ci doar sa poata produce mai mult si la standarde cat mai ridicate. In plus, ele pot sa isi adapteze oferta la nevoile pietei locale", a explicat romanul.

De asemenea, John Agnews, europarlamentar britanic al conservatorilor europeni, s-a aratat revoltat de faptul ca in 2002 fondurile europene, la care a contribuit si tara sa, au fost irosite in Romania, dar Dacian Ciolos a contracarat prompt atacul, spunand ca in 2002 Romania a primit numai fonduri SAPARD.

Deputatul britanic din Parlamentul European a atras atentia ca in 2002 "s-au irosit bani pe Romania", care nu a folosit banii europeni, la care a contribuit si Marea Britanie, pentru a investi in agricultura. Agnew a sugerat ca acesti bani nefolositi de Romania le-ar fi fost foarte utili agricultorilor britanici, care ar fi putut investi, de exemplu, in modernizarea productiei de oua de gaina.

Dacian Ciolos a cerut informatii suplimentare europarlamentarului. "In 2002 Romania nu era membru al Uniunii Europene. Poate va referiti la fonduri SAPARD, care au fost investite in special pentru dezvoltarea infrastructurii agricole. Poate ati putea totusi sa imi dati mai multe detalii la ce fonduri din 2002 va referiti", a spus Ciolos.

Agnew nu a oferit detalii suplimentare despre fondurile la care se referea si a trecut la alt subiect. El a comentat doar ca Dacian Ciolos avea la dispozitie doua minute, pe care nu le-a folosit pentru a da raspunsurile necesare.

Europarlamentarul a insistat apoi pe faptul ca Marea Britanie va fi nevoita sa importe oua de gaina, pentru ca cele produse in tara nu vor mai fi in concordanta cu normele europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.