Consiliul Uniunii Europene a desemnat, in mod exceptional, trei capitale culturale europene pentru acest an, respectiv Essen din regiunea Ruhr, Germania, Pecs din Ungaria si Istanbul din Turcia, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene (CE).
Ceremonia de inaugurare va avea loc pe 9 si 10 ianuarie la Essen, 10 ianuarie la Pécs si 16 ianuarie la Istanbul, informeaza NewsIn. Vor avea loc numeroase evenimente muzicale, teatrale, coregrafice, cinematografice si literare, care se adreseaza atat locuitorilor lor, cat si vizitatorilor.

La Essen, un festival cultural de amploare pentru toti locuitorii regiunii Ruhr va incepe in seara zilei de 9 ianuarie, la Zollverein World Cultural Heritage Site. Festivalul urmeaza ceremoniei oficiale de deschidere, care va fi transmisa in direct de catre televiziunea germana.

La Pécs, inaugarea oficiala a statutului de capitala culturala europeana va consta in douazeci si patru de ore de atractii care se vor desfasura in spatiile publice din oras: carnaval, activitati treatrale, proiectii in diverse locuri din oras, jocuri de lumina.

La Istanbul, ceremonia de deschidere oficiala va avea loc pe 16 ianuarie, cand vor fi prezentate evenimente legate de artele vizuale, animatie, activitati educative, simpozioane, literatura si muzica.

In general, Consiliul UE desemneaza cate doua capitale culturale europene in fiecare an. In 2009 au fost desemnate Linz (Austria) si Vilnius (Lituania), in 2008 Liverpool (Marea Britanie) si Stavanger (Norvegia), iar in 2007 Luxemburg (Luxemburg) si Sibiu (Romania).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.