Presedintele socialist al Boliviei, Evo Morales, a fost reales triumfal duminica, in primul tur al alegerilor prezidentiale, arata sondajele la iesirea de la urne, care crediteaza partidul sau cu controlul total al Parlamentului, relateaza AFP.

Morales, stalp al stangii radicale in America Latina, a obtinut intre 61% si 63% din voturi, cu aproape 10% mai multe decat previzunile sondajelor, ceea ce confirma pozitia primului sef de stat indian din Bolivia, in 184 de ani de independenta.

Principalul sau rival de dreapta, fostul militant si guvernator provincial Manfred Reyes Villa, a obtinut intre 23% si 25% din voturi, iar fostul ministru de centru-dreapta Samuel Doria Medina intre 7% si 10%, potrivit trei exit-poluuri.

Studiile au creditat partidul lui Evo Morales, Miscarea catre Socialism (MAS), cu 24 sau 25 din totalul de 36 de sedii din Senat, adica majoritatea absoluta de doua treimi pe care o voia. El dispune deja de o majoritate larga in Camera Deputatilor.

Controlul intregului Parlament ii garanteaza guvernul ca poate pune in aplicare, fara obstacole, "refondarea" socialista si proindigena a tarii, pe baza noii Constitutii din 2009. Ii ofera in special posibilitatea de a amenda, daca va fi cazul, legea fundamentala, de exemplu in ceea ce privelte numarul maxim de mandate pe care le poate obtine un presedinte - in prezent doua. De asemenea, ii da mana libera in ceea ce priveste nominalizarile pentru functiile importante, in special in justitie, transmite NewsIn.

In orasele din Bolivia, sustinatorii MAS au manifestat in cursul serii. Peste 3.000 de persane reunite in Piata Armelor din La Paz, in fata palatului prezidential, au cantat, ansat si scandat "Evo! Evo", asteptand un discurs al presedintelui.

Un MAS Atotputernic este temut de opozitie, dar ingrijoreaza si observatorii independenti.

Dreapta a denuntat in avans un risc de deriva despotica din partea lui Morales, apropiat de linia presedintelui venezuelean Hugo Chavez, aliat si mentor al sau.

Un alt membru al stangii radicale din America Latina, Rafael Coreea, presedinte al Ecuadorului, a fost primul care l-a felicitat pe Morales, calificand alegerea drept istorica si "triumful pentru democratia boliviana si din regiune", potrivit unui comunicat al cancelariei.

Alegerile generale s-au derulat intr-o atmosfera de "liniste si pace", in pofida unor probleme administrative "minore" in 15% dintre sectiile de vot, a anuntat misiunea de observatori a Uniunii Europene.

Climatul contrasteaza cu polarizarea violenta din 2007-2008, cand s-a s-a aflat in pragul unui razboi civil, dupa puseele autonomiste ales estului tarii, prosper, fief al opozitiei, si dupa violentele dintre opozanti si sustinatorii puterii centrale, care s-au soldat cu zeci de morti.

"Polarizarea politica continua", a spus duminica seara candidatul invins, Manfred Reyes Villa, luandu-si angajamentul sa lupte in Parlament, din "transeele democratiei" impotriva abuzurilor de putere.

Succesul clar al lui Morales aminteste de rata de aprobare a Constitutiei sale, in luna ianuarie - 62%. Il confima drept cel mai popular om de stat din Bolivia dupa nationalistul Victor Paz Estensorro, in urma cu aproape o jumatate de secol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.