Trei dintre cele mai puternice femei din UE le cer liderilor europeni sa desemneze o femeie pentru a ocupa functia de presedinte sau de sef al diplomatiei Uniunii, intr-o scrisoare publicata astazi de Financial Times, relateaza AFP.
"Nu lispesc numele" pentru a ocupa astfel de posturi, subliniaza in scrisoare olandeza Neelie Kroes, comisar european pentru concurenta, suedeza Margot Wallström, vicepresedinte al Comisiei Europene, si britanica Dinana Walis, vicepresedinte a PE, arata NewsIn, potrivit FT.

"Persoana potrivita pentru postul potrivit este adesea o femeie. Numirea unor femei ar face Europa mai bogata si mai reprezentativa si ar apropia-o de toti cetatenii", au explicat acestea.

Din punctul lor de vedere, "acest lucru se poate intampla, dar necesita decizii indraznete". "Numele nu lipsesc, nu exista nici lipsa de persoane de calitate, nici de competenta", au adaugat cei trei oficiali, subliniind faptul ca atunci "cand femeile se aseaza in jurul unei mese, pot face in asa fel incat deciziile politice sa reflecte nevoile intregii populatii".

Semnatarele cer si o crestere a numarului de femei din noua Comisie Europeana, care urmeaza sa fie desemnata in urmatoarele saptamani. In caz contrar, "ar fi rau pentru Europa, rau pentru democratie, rau pentru femei", scriu acestea.

Fostul presedinte leton, Vaira Vike-Freiberga, al carui nume a fost evocat pentru presedintia UE, a fost citata in scrisoare.

Inca din 26 octombrie, Margot Wallström, vicepresedinte al CE si comisar pentru relatii institutionale, a propus ca o femeie sa fie primul presedinte al UE. "Priviti numele care sunt citate pentru post. Din punct de vedere democratic, este incredibil ca femeile, care reprezinta 52,6% dintre europeni, sunt ignorate. Nu este acceptabil in 2009", a spus, indignata, Wallström.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.