Un al doilea ciclon tropical, in curs de formare, ameninta estul arhipelagului Filipinelor, care a fost lovit deja de un prim taifun ce a provocat moartea a 246 de persoane, a avertizat marti Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), citata de AFP.
"Noul ciclon ameninta estul Filipinelor, dar este greu de spus ce pagube poate provoca", a explicat un director din cadrul OMM, Geoffrey Love. Potrivit acestuia, "ciclonul ar putea afecta estul arhipelagului in doua din urmatoarele trei zile, iar intensitatea sa ar putea creste in aceasta perioada".

Potrivit NewsIn, dupa inundatiile catastrofale provocate de taifunul Ketsana, "orice ploaie in plus va cauza probleme majore", a subliniat responsabilul OMM.

La trei zile dupa Ketsana, autoritatile, care au lansat luni un apel pentru ajutor international, admit ca sunt depasite de numarul mare de persoane ramase fara adapost.

Inundatii devastatoare in Filipine: 240 de morti si aproape 2 milioane de sinistrati

Potrivit celui mai recent bilant, autoritatile estimeaza ca 1,94 milioane de persoane sunt sinistrate, iar 319.547 persoane se afla in centre de primire de urgenta. In total, tara are 92 de milioane de locuitori.

"Aproape 80% din centrele medicale din Manilla sunt distruse, iar in estul orasului solul este acoperit cu 30 de centimetri de mal", a spus Elizabeth Byrs, purtator de cuvant al Biroului de coordonare a afacerilor umanitare ale ONU (OCHA).

Agentia ONU a trimis la fata locului o echipa insarcinata sa evalueze nevoile. "Prioritatea este distribuirea de hrana si medicamente persoanelor fara adapost si celor care se ingramadesc in cladiri publice si biserici", a subliniat Byrs.

Ea s-a declarat ingrijorata si de situatia din Vietnam, unde Ketsana s-a soldat cu moartea a cel putin 22 de persoane, potrivit celor mai recente cifre. Vietnamul a anuntat ca a evacuat circa 170.000 de persoane.

Uniunea Europeana a deblocat marti doua milioane de euro pentru a veni in ajutorul victimelor din Filipine si s-a declarat dispusa sa ajute si Vietnamul si Laosul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.