Primele rezultate ale sondajelor efectuate la iesirea de la urne, anuntate dupa inchiderea urnelor in Germania, arata ca Angela Merkel va fi in continuare cancelar si isi poate schimba partenerul de guvernare, cooptand liberalii, asa cum dorea.
Potrivit exit-poll-urilor prezentate de canalele publice de televiziune ARD si ZDF, conservatorii lui Merkel au o majoritate confortabila de locuri in Bundestag, intre 320 si 324 dintr-un total de 598, relateaza AFP, conform NewsIn.

In exit-pollul comandat de postul public de televiziune ARD, uniunile crestine CDU-CSU ar avea 33,5% din voturi, urmate de social-democratii din SPD cu 22,5% din voturi, liberalii din FDP cu 15%, Stanga 12,5%, iar Verzii 10,5%.

Spre deosebire de americani sau japonezi, germanii nu par sa fi dorit o schimbare a conducerii tarii pe timp de criza, reiterandu-si, la capatul unei campanii considerate plicticoase, increderea in prima femeie cancelar din istorie. [Angela Merkel, o 'SuperWoman' a Planetei]

Gratie particularitatilor sistemului de vot din Germania, o combinatie intre votul uninominal si cel proportional, redistribuirea voturilor cantareste mult, astfel incat Angela Merkel poate avea incredere ca este posibila formarea unei coalitii cu liberalii, asa cum isi dorea, mai fireasca din punct de vedere ideologic. Timp de patru ani ea a condus un guvern de "ampla coalitie", dreapta-stanga, cu social-democratii din SPD.

Partidele nu trebuie sa obtina 50% din voturi pentru a forma o majoritate, 48% pot fi suficiente, pentru ca partidele care nu depasesc pragul electoral de 5% nu intra in Bundestag, iar mandatele lor sunt redistribuite formatiunilor care intra. Politologii erau de parere inainte de scrutin ca, daca CDU si FDP strang impreuna cel putin 48% din voturi, conservatoarea Angela Merkel va fi realeasa, cu siguranta, cancelar si va conduce asa cum vrea un guvern de dreapta, aliindu-se cu liberalii.

Germania a mai avut guvernare de centru dreapta, ultima data intre 1982 si 1998, in timpul cancelarului conservator Helmut Kohl. O astfel de guvernare ar pleda pentru o reducere a rolului statului in economie, iar in politica externa Berlinul va fi probabil mai ferm in incercarea de a bloca aderarea Turciei la UE. Merkel este in favoarea unui parteneriat "privilegiat" cu Ankara.

Dupa patru ani de ampla coalitie, SPD nu a reusit in timpul campaniei sa se prezinte ca un rival veritabil al conservatorilor alaturi de care a guvernat. De altfel, la scurt timp de la anuntarea exit-pollurilor, social-democratii au recunoscut victoria lui Merkel si a partenerilor ei liberali. "In stadiul actual al lucrurilor, CDU-CSU si FDP au o majoritate si vor forma un guvern", a declarat candidatul SPD la postul de cancelar, ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier. "Este o infrangere amara", a adaugat el. "Ne asteapta un nou rol, cel al opozitiei", a mai spus Steinmeier.

In varsta de 55 de ani, crescuta in Germania de Est, Merkel a fost desemnata de revista Forbes "femeia cea mai puternica a planetei", pentru al patrulea an consecutiv. Ea pledase pentru incheierea coalitiei cu social-democratii, parteneri incomozi la guvernare din cauza diferentelor ideologice.


"Maine Uniunii i se va da o noua forta, de a forma un nou guvern in Germania, intr-o noua constelatie", declarase ea sambata la Berlin, la ultimul miting electoral, la capatul unei campanii in care s-a abtinut sa faca promisiuni. CDU si-a facut campanie mizand tocmai pe popularitatea record a cancelarului.

Desi majoritatea germanilor se asteptau la o refacere a amplei coalitii, liderul liberalilor, Guido Westerwelle, a prezis duminica o majoritate "mai importanta decat crede toata lumea" pentru CDU si FDP, apreciind ca germanii vor sfarsitul amplei coalitii fara "a cadea intr-o guvernare de stanga".

Coalitiile CDU-FDP si CDU-SPD erau singurele doua scenarii posibile, chiar daca in teorie sunt posibile si alte combinatii.

Pe Merkel o asteapta numeroase dosare economice de rezolvat, intre care cresterea anuntata a somajului, adancirea deficitului si dificultati in sistemul de invatamant si de sanatate, chiar daca tara da primele semne ale iesirii din recesiune. Si angajamentul Germaniei in Afganistan va figura pe ordinea de zi. CDU si FDP intentioneaza, de asemenea, sa revina asupra renuntarii la energia nucleara.

Alegerile pentru Bundestag, camera inferioara a Parlamentului, cea care voteaza cancelarul, s-au desfasurat in conditii sporite de securitate in intreaga tara, dar in special in gari si aeroporturi, dupa ce, pe masura apropierii scrutinului, pe internet au circulat amenintari din partea militantilor islamisti, inclusiv un mesaj subtitrat in engleza si germana din partea liderului al-Qaida, Osama ben Laden. [Germania, amenintata din nou de Al-Qaida]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.