Roberto Saviano isi povesteste viata de fugar din ultimii ani, dupa ce a primit amenintari cu moartea din partea Camorrei italiane, a carei violenta a deconspirat-o in cartea cu nume biblic "Gomorra", adoptand tonul vanitos al scriitorului care prefera moartea defaimarii publice.
Dupa ce a fost pus sub protectie, viata i s-a schimbat radical, povesteste Saviano, intr-un articol pe care-l semneaza in The Times: "Viata mea a devenit cea a unui exilat, cautand un loc unde sa stau si sa scriu. Am trait in peste 20 de case, nicioadata mai mult decat cateva luni. Toate mici sau foarte mici si teribil de intunecoase", povesteste Saviano, potrivit NewsIn.

Omul care a avut curajul sa infrunte Mafia este in pericol de moarte


Absenta unui camin pare a fi singurul mare regret al jurnalistului de 29 de ani, care-si poarta intreaga viata in cele trei bagaje mereu pregatite: geanta de gimnastica cu haine, rucsacul cu medicamente si cosmetice si geamantanul cu documente, carti si computer-ul la care scrie. "O singura data am reusit sa ma mut intr-o casa cu veranda si nu puteam sa cred. Am pierdut veranda inainte de avea timp sa despachetez", noteaza Saviano. "Sa fiu sincer, am o viata mizerabila. Aparitiile publice din afara Italiei dovedesc ca singura alternativa pentru cei patru pereti este un mers inainte intre lumina si intuneric. Numic intre ele", marturiseste cel care, la 26 de ani, a deschis "cutia Pandorei" din mafia italiana.

Intrebat deseori daca regreta ca a scris "Gomorra", Saviano raspunde sincer: "Adevarul este ca urasc Gomorra. Abjur. Cand o vad in vitrina unei librarii, intorc privirea", dar nu pentru ca nu ar mai crede in miza dezvaluirilor, ci pentru ca ii este teama ca ar putea fi supus unui oprobriu public. "Am multe frici in viata mea, dar teama de moarte nu e ceva care sa ma fi deranjat. Cea mai mare teama a mea este ca cei din Camorra ma vor defaima, imi vor distruge credibilitatea". Faptul ca jurnalista Anna Politkovskaya a fost ucisa la Moscova in 2007 este tragic, dar cu siguranta preferabil decredibilizarii publice, scrie Saviano, citandu-l pe sotul jurnalistei.

"Sunt un ziarist de 29 de ani, cu un stil impulsiv si am avut noroc. Nu stiu sa gatesc, vin din sudul Italiei unde am fost crescut intr-un stil tradional: femeile in bucatarie si barbatii la serviciu", e singura marturisire pe care Saviano o face pe un ton umoristic. "De cate ori am gatit, a fost un dezastru: cinci politisti inarmati pana in dinti si cu mine", scrie acesta, revenind la tema singuratatii care pare a-l obseda: "Nu gasesc nicio placere in a gati pentru mine. Gatitul este pentru doi".

"Gomorra" a fost ecranizata in regia lui Matteo Garrone, primind, in 2008, marele premiu al Festivalului de Film de la Cannes si cinci distinctii la Premiile Academiei Europene de Film.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.