Roberto Saviano, tanarul scriitor si jurnalist care a denuntat mafia italiana in cartea intitulata "Gomorra", este in pericol de moarte, avertizeaza publicatia italiana La Repubblica.

Din acest motiv, cunoscuta publicatie a initiat o campanie de strangere de semnaturi prin care doreste sa isi asume responsabilitatea pentru viata acestui om curajos si sa atraga atentia autoritatilor ca aceasta nu este doar o problema de ordin politienesc, ci si o grava incalcare a dreptului la libertate care ne afecteaza pe toti.

Dupa ce cartea sa, "Gomorra", a fost publicata in urma cu doi ani si apoi tradusa in intreaga lume, Roberto Saviano a primit repetate amenintari cu moartea. Din 13 octombrie 2006 curajosul jurnalist traieste sub escorta si in urma cu cateva zile s-a confesat publicatiei La Repubblica spunand ca isi doreste cu ardoare sa revina la o viata normala.

“Vreau sa ma intorc la prietenii mei si vreau sa pot sa rad din nou si nu mai vreau sa vorbesc despre mine de parca as fi un bolnav incurabil”, a afirmat Saviano.

Tanarul jurnalist este ‘vinovat’ pentru ca a investigat activitatile uneia dintre cele mai temute organizatii mafiote din Italia, iar acum este fortat sa se ascunda, in timp ce bossii Camorrei ii trimt amenintari cu moartea chiar si din inchisorile unde sunt incarcerati si ii ordona sa nu mai publice articole si sa taca.

"Statul trebuie sa faca tot ce este posibil pentru a-l proteja pe tanarul journalist si pentru a se opune mafiei"
, noteaza La Repubblica. Libertatea lui este incalcata, autonomia de scriitor, libertatea de a-si intalni familia, posibilitatea de a se bucura de o viata sociala linistita, libertatea de a calatori prin propria-i tara.

Acesta nu este doar un caz politienesc. Este o problema pentru democratie. Siguranta si libertatea lui Saviano privesc siguranta oricarui cetatean, iar campania de strangere de semnaturi devine o lupta pentru valorile democratice, pentru ca in Europa anului 2008, este inadmisibil sa se intampla aceste lucruri.

Apelului facut de catre publicatia La Repubblica i-au raspuns promt 6 laureti ai premiului Nobel care s-au mobilizat pentru a-l sustine pe autorul best-sellerului international Gomorra. Dario Fo, Gunter Grass, Mikhail Gorbaciov, Orhan Pamuk, Desmond Tutu si Rita Levi Montalcini cer statului Italian sa asigure libertatea si siguranta lui Saviano in aceasta chestiune care priveste democratia.

Primul-ministru Silvio Berlusconi si presdintele Giorgio Napolitano si-au afirmat de asemenea compasiunea si sprijinul fata de Roberto Saviano, printr-o scrisoare deschisa adresata La Repubblica.

Cititorii publicatiei italiene nu au ramas pasivi la indemnul initiat de ziar, pana in acest moment fiind stranse peste 63.000 de semnaturi, semn ca oamenilor nu le este teama sa isi afirme sustinerea fata de Saviano, in fata mafiotilor. De altfel, in toata Italia se inregistreaza astfel de manifestari dedicate sustinerii scriitorului care este acum considerat erou national.

In acelasi timp Roberto primeste mii de mesaje de sustinere si pe alte site-uri. "Sa il sprijinim pe Roberto Saviano" incurajeaza o scrisoare publicata pe site-ul http://alexptt.altervista.org/, care a fost semnata deja, de mii de oameni.

Saptamana trecuta, publicatiile italiene relatau faptul ca celebrul clan Casalesi al mafiei din Napoli a adus amenintarea in faza "operationala" si vrea ca Saviano sa fie asasinat pana de Craciun.

Un interviu cu Roberto Saviano - "Camorra is an European problem"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.