Nu e nevoie sa cautam mai multe dovezi in cazul uciderii jurnalistului rus si criticului de la Kremlin Anna Politkovskaya : aceasta a fost decizia luata vineri de curtea militara in cazul jurnalistei ucise in 2006, potrivit Interfax.
Avocatii familiei Politkovskaya sunt extrem de nemultumiti de decizia luata, numind-o “stanjenitoare” si promit ca o vor ataca in instanta la cele mai inalte Curti de Justitie din Rusia. De asemenea acestia au mai cerut si demararea unei noi investigatii pentru gasirea complicilor care au facilitat monstruoasa crima. Cei 4 complici au fost eliberati in februarie, acest an, din lipsa de dovezi.

Anna Politkovskaia
, una dintre rarele ziariste rusoaice care a continuat sa acopere conflictul in Cecenia lansat in 1999 si sa denunte incalcarile drepturilor omului in Rusia, a fost asasinata in 7 octombrie 2006, in holul imobilului in care locuia, la Moscova. Cunoscuta si drept un critic declarat al presedintelui Rusiei Vladimir Putin, uciderea sa gest a generat un val de critici la nivel international si preocupari intense fata de libertatea de expresie.

Dupa solicitarea unei noi investigatii, judecatorul Nikolai Tkatchuk a stabilit selectia juriului pentru 7 septembrie, iar procesul va incepe miercuri. In procesul initial, procurorii i-au acuzat pe cei doi frati ceceni Dzhabrail si Ibragim Makhmudov, de complicitate cu politistul Sergei Khadzhikurbanov, care l-a lasat pe criminalul jurnalistei sa scape. Al patrulea acuzat, Pavel Ryaguzov a fost achitat intr-un caz separat. Acesta era agent al serviciul de securitate rusesc FSB si a fost acuzat ca a furnizat ucigasului adresa jurnalistei.

Pe 15 iulie 2009 a fost ucisa si una dintre fostele asociate ale Annei Politkovskaya, Natalya Estemirova, important activist al drepturilor umane, care a furnizat de la moartea acesteia numeroase speculatii si a facut diverse acuzari. Acestea lucrasera impreuna si facusera de numeroase ori declaratii controversate impotriva populatiei civile din Cecenia.

Rustam Makhmudov, al treilea frate Makhmudov, care a fost suspectat ca a ascuns crima, este si acum in liberate, in timp ce identitatea celor care au ordonat moartea rusoaicei Politkovskayaeste inca necunoscuta.

In 2007, procurorul general al Statului a anuntat ca in spatele crimei jurnalistei s-a aflat “un dusman strain al statului”, incercand ca impinga acuzatiile undeva in afara granitelor Rusiei. Oricum, gurile rele spun ca procesul este un fel de joc de culise in care este implicat intreg aparatul politic din Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.