Organizatiile neguvernamentale moldovene din domeniul mass-media isi exprima ingrijorarea in legatura cu degradarea in ultimele zile a situatiei presei din Republica Moldova, protestand fata de abuzurile impotriva jurnalistilor si ingradirea accesului la informatii de interes public.Republica

Este vorba despre o declaratie comuna a Asociatiei Presei Independente, Centrul Independent de Jurnalism, Asociatiei Presei Electronice, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Uniunii Jurnalistilor din Moldova si Centrului Tanarul Jurnalist din Moldova.

Astfel, potrivit acestor organizatii, in seara zilei de miercuri, 8 aprilie, cativa reporteri ai saptamanalului de investigatii Ziarul de Garda au fost bruscati de reprezentanti ai fortelor de ordine care au refuzat sa se legitimeze. Jurnalistilor le-au fost rasucite mainile si au fost amenintati ca li se vor distruge camerele de fotografiat. In aceeasi zi, Oleg Brega, cameramanul postului de televiziune pe Internet Jurnal TV, aflat in exercitiul functiunii, a fost batut de cateva persoane in civil, care i-au confiscat doua camere de filmat. Redactia Ziarul de garda si administratia Jurnal TV dispun de probe care ar putea ajuta la identificarea faptasilor si sunt dispuse sa le puna la dispozitia organelor de drept.

Potrivit altor informatii, Brega si un alt cameraman al Jurnal TV sunt disparuti. Miercuri seara, Oleg Brega, a mers in spatele Guvernului pentru a verifica informatia ca acolo sunt arestati niste tineri protestatari. In timp ce se apropia cu camera de filmat de politisti, operatorul a fost oprit de acestia, patru politisti i-au luat camera video si au inceput sa-l loveasca in cutia toracica si in cap, provocandu-i comotii puternice. Oleg Brega s-a prezentat la serviciu joi dimineata, dupa care a mers sa-si faca expertiza medico-legala. De atunci nimeni nu l-a mai vazut si nu a mai putut lua legatura cu el. Un al doilea cameraman al Jurnal TV, Vasile Costiuc, a disparut si nu mai raspunde la apeluri. In ajun, el filmase o scena in care politistii bateau si arestau mai multi tineri protestatari in spatele guvernului.
Directorul "Jurnal TV", Val Butnaru, a declarat ca "atacul asupra lui Oleg Brega si deposedarea lui de camera de filmat demonstreaza ca guvernarea comunista are intentia sa-si duca la bun sfarsit planul urzit cu mult inainte de scrutinul din 5 aprilie". Jurnal TV atentioneaza Consiliul Europei, OSCE si alte organizatii internationale care, din naivitate sau in mod de-a dreptul iresponsabil si las, se prefac a nu observa reinstalarea dictaturii in R. Moldova, ca situatia se agraveaza de la o zi la alta si din cauza acestei atitudini antidemocratice, se arata intr-o declaratie a lui Val Butnaru, director institutiei.

Organizatiile semnatare ale declaratiei mentionate protesteaza vehement impotriva atacurilor din partea reprezentantilor structurilor de forta asupra jurnalistilor aflati in exercitiul functiunii si cer incetarea imediata a acestor practici abuzive si ilegale, investigarea cazurilor mentionate si tragerea la raspundere a persoanelor care se fac vinovate de abuzurile impotriva jurnalistilor.

Totodata, la 9 aprilie, cunoscutul portal Facebook.com, precum si reteaua de socializare Odnoklassniki.ru au devenit inaccesibile pentru utilizatorii din Republica Moldova. De asemenea, la 8 aprilie, administratorii portalului informational unimedia.md au constatat ca serverul Unimedia a fost atacat de mai multe ori. Nu este prima data in ultimele trei zile cand anumite resurse online au fost inaccesibile pe teritoriul Republicii Moldova. Cel putin doi radiodifuzori au incetat retransmisia posturilor Realitatea TV si TVR 1 pe teritoriul Moldovei. Posturile TV au disparut din lista canalelor TV marti seara, in jurul orei 21.00.. Radiodifuzorii invoca motive tehnice care stau la baza acestor probleme, iar promisiunile de a restabili retransmisia posturilor TV nu au fost indeplinite deocamdata. Astfel, consumatorii de programe sunt lipsiti de importante surse de informare internationale.

Tinand cont de importanta respectarii dreptului constitutional de acces la informatie al cetateanului prin intermediul presei scrise, a Internetului si prin alte mijloace accesibile, organizatiile semnatare fac apel catre autoritatile din Republica Moldova sa asigure libertatea mass-media in virtutea obligatiilor care ii revin in calitate de membru al Consiliului Europei si sa inlesneasca accesul cetatenilor la informatie.

Declaratia organizatiilor moldovene de media intervine in contextul in care unii jurnalisti acuza ca sunt urmariti la Chisinau, in timp ce doi jurnalisti de la Antena 3 au fost intorsi la Budapesta, pe aeroportul din Chisinau, miercuri seara, dupa miezul noptii, sub pretextul ca nu aveau vize. Pe de alta parte, potrivit RIA Novosti, autoritatile din R. Moldova ar intentiona sa expulzeze trei jurnalisti romani, pe motiv ca ar fi desfasurat "activitati incompatibile" cu legile tarii. Informatia, furnizata agentiei RIA Novosti de o sursa din serviciile secrete din R. Moldova, vine in contextul in care Romania este acuzata de autoritatile moldovene ca s-ar afla in spatele protestelor violente de la Chisinau.

Totodata, in ultimele zile au existat o serie de jurnalisti care au reclamat ca nu le este permis accesul in Republica Moldova. Jurnalistii straini care nu au putut intra in R.Moldova sunt de la France Presse, Associated Press, EPA si Reuters. Dintre jurnalistii romani, este vorba despre ziaristi de la Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Ziua si Realitatea TV. Jurnalistii au fost intorsi din drum la diverse puncte de trecere a frontierei, sub diverse pretexte administrative, cu toate ca adevaratul motiv a fost probabil faptul ca ei au cetatenie romana. Jurnalistii din alte tari au putut intra in R. Moldova din Ucraina.

Si Organizatia "Reporteri fara Frontiere" a condamnat faptul ca jurnalistilor cu cetatenie romana, dar si unor ziaristi straini nu li se permite accesul in R. Moldova. "Condamnam aceasta decizie nedreapta si periculoasa luata de autoritatile R.Moldova", a declarat Reporteri fara Frontiere. "Nu numai ca acest lucru impiedica acoperirea mediatica, dar exacerbeaza tensiunile dintre R.Moldova si Romania", alimentand discursul nationalist si agresiv, "care ar putea destabiliza situatia si mai mult", potrivit organizatiei.

Comunicatiile telefonice cu R.Moldova, in special pe telefoanele mobile, sunt in prezent foarte dificile, iar conexiunile de internet din R. Moldova functioneaza destul de greu. Accesul la diverse site-uri independente de stiri este blocat. Intre timp, televiziunea de stat a prezentat mai mult programe de divertisment si desene animate si a oferit extrem de putine informatii despre revoltele de la Chisinau.
Presedintele Vladimir Voronin a acuzat Romania ca s-a aflat in spatele protestelor violente de marti, iar ambasadorul roman a fost declarat persona non grata, noteaza organizatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.